Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Технологичният гигант IBM се разделя на две отделни компании

Технологичният гигант International Business Machines Corp обяви, че ще се раздели на две публични компании от догодина. Този ход е опит да се пренасочи фокусът на компанията към бизнес с по-голям марж като облачните услуги и създаването на изкуствен интелект.

Нова компания, фокусирана върху наследената IT инфраструктура, ще бъде обявена и създадена през следващата година.

Акциите на IBM скочиха с близо 6% след съобщението.

Това бележи последната промяна на първата голяма компютърна фирма в света, която се отклонява от традиционния си бизнес.

В момента Amazon Web Services и Microsoft доминират на пазара за облачни услуги.

„За да стимулираме растежа, нашата стратегия трябва да се корени в реалността на света, в който живеем, но и в бъдещето, което нашите клиенти се стремят да изградят. Днес облачните услуги и изкуственият интелект бързо се превръщат в център на търговията, транзакциите и с течение на времето на самите компютърни технологии“, написа главният изпълнителен директор на IBM Авринд Кришна в блога си.

Новата компания ще има 90 000 служители и нейната структура ще бъде решена след няколко месеца, каза главният финансов директор Джеймс Кавано пред "Ройтерс".

IBM, която в момента има над 352 000 служители, заяви, че очаква разделянето да струва около 5 млрд. долара.

Базираната в САЩ IBM се бореше със спад на приходите през по-голямата част от изминалото десетилетие, тъй като се адаптираше бавно към промените в бизнеса и насочването към облака. Сега компанията залага на преобръщане на бизнеса си чрез нови технологии, включително изкуствен интелект и облачни компютри.

През 2018 г. IBM плати 34 млрд. долара, за да придобие компанията за софтуер за отворен код Red Hat, която да ѝ помогне да засили позициите си и да стане основен доставчик на облачни услуги.

Facebook logo
Бъдете с нас и във