Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Технологичният гигант Atos планира разделяне на две компании

Главният изпълнителен директор напуска в знак на несъгласие с бъдещата трансформация

S 250 f797e35f 59ea 4dd5 8b71 f46bdab9f1f2

Фирмата оценява общите си нужди от "свежи пари" на 1.7 милиарда долара. Причината е, че акциите на Atos SE се сринаха главоломно, след съобщението на компанията, че главният изпълнителен директор Родолф Белмер ще подаде оставка само пет месеца след назначаването му. Причината е несъгласие с бъдещото преструктуриране на технологичния гигант, което ще доведе до разпадане на френския ИТ бизнес, съобщи „Блумбърг“.

Atos проучва възможността за отделяне на бизнеса си с големи данни и киберсигурност (Digital and BDS) в отделна структура, а Белмер ще напусне преди септември, съобщи компанията в Деня на капиталовите пазари (вторник, 14 юни) . Назначен в края на януари тази година, Белмер заяви, че "няма друг избор, освен да подаде оставка" след тази реорганизация.

Акциите на Atos

паднаха с 27% в началото на търговията в Париж.

"Смятаме, че това преструктуриране ще бъде болезнено и едва ли ще зарадва инвеститорите в краткосрочен план", казва Грегъри Рамирес, анализатор в Bryan Garnier & Co.

Поредица от неуспехи и предупреждения за печалбата изпратиха Atos от пазарна стойност от 8.2 млрд. евро (8,6 млрд. долара) в края на 2020 г. до 2,1 млрд. евро днес.

Фирмата беше отстранена от бенчмарковия индекс CAC 40 в Париж, а одиторите откриха счетоводни грешки в две от подразделенията на фирмата в САЩ.

Сривът привлече интерес към поглъщане.

През февруари Bloomberg съобщи, че Thales проучва възможността да се обедини с частни инвестиционни фондове за потенциално поглъщане.

"Виждаме няколко негативни елемента тук, включително напускането на главния изпълнителен директор, който току-що пристигна - пишат анализаторите на Oddo BHF в бележка до клиентите. - Това може да доведе до допълнителни промени в управлението. Освен това, това означава, че ръководителят на екипа, който е разработил плана за преобразуване, няма да бъде там, за да го изпълни. "

Белмер беше назначен за главен изпълнителен директор след неочакваната оставка на Ели Жирар след тежка серия от резултати. Преди това Белмер е бил главен изпълнителен директор на Eutelsat Communications SA. Поемайки поста в Атос, Белмер отговаря за реорганизацията на Atos с фокус върху продукти базирани на cloud.

Реорганизацията е "решение на борда", заяви Белмер по време на разговор с репортери, като отказа да коментира слуховете за разногласия относно стратегията на компанията. Той ще получи

9-месечна заплата за напускането си,

докато договорът му позволявал да получи двегодишна заплата, ако напусне преди изтичането на две години от назначаването му, каза той.

Филип Олива е назначен за заместник главен изпълнителен директор, отговарящ за Big Data & Security (BDS) бизнеса, а Нурдин Биман - за заместник главен изпълнителен директор, отговарящ за основния, инфраструктурен бизнес (Tech Foundations).

Ако Atos продължи с последното си преструктуриране, новото звено за данни ще бъде регистрирано на борсата преди втората половина на 2023 г. под името Evidian, докато закъсалото подразделение за ИТ услуги ще продължи да се нарича Atos. Двете компании ще имат отделно управление.

За да изпълни проекта, Atos изчислява, че за периода 2022-2023 г. ще има нужда от общо финансиране в размер на 1,6 млрд. евро, като се очакват постъпления от продажбата на неосновни активи на стойност 700 млн. евро. След сделката

акционерите на Atos ще притежават 100% от преструктурираната компания

и 70% от Evidian. Останалите 30% от акциите на Evidian ще бъдат притежание на Atos.

"Оценяваме амбицията, но оставаме предпазливи поради несигурността, свързана с трансформация от такъв мащаб на фона на по-сложни макро условия", пише Амит Харчандани от Citi в изследователска бележка.

Промяна в нагласите на Atos в краткосрочен план изглежда малко вероятна, дори след като на 14 юни компанията обяви, че обмисля отделяне на своeто звено за услуги за цифрова трансформация и сигурност (BDS) - ход, който ефективно ще изолира затрудненото подразделение за аутсорсинг (52% от продажбите през 2021 година). Но обвързването на бизнеса за кибер сигурност, който е перлата в короната, с услугите за трансформация, които не успяха да се развият в съответствие с пазарните тенденции, може да ограничи възможния ръст на оценката на Evidian. А планираното напускане на Родолф Белмер, който току-що пое поста на главен изпълнителен директор през януари, подсказва за значителни вътрешни разногласия по отношение на плана, което оставя перспективите несигурни.


В България групата на Атос e представeна от две компании с над 1500 служители общо - Atos IT Solutions & Services и Atos Bulgaria Competency Center.

Atos IT Solutions & Services поддържа 20+ бизнес функции и 1000+ процеса, като предоставя цялостни услуги като счетоводство, контрол, управление на финанси, човешки ресурси и доставки на компаниите от групата Atos. В допълнение, дружеството доставя и услуги за бизнес комуникации за клиенти в над 40 страни по света.

Atos Bulgaria Competency Center предоставя IT решения и услуги за индустрията за производство и дистрибуция на бързооборотни стоки, както и за хранително-вкусовата промишленост. Компанията е сред лидерите предлагащи най-висок клас SAP решения за корпоративни клиенти. В портфолиото й влизат клиенти като Кока-Кола Хеленик, Swarovski, Thysenkrupp, SEB и други.

И двете компании са сред водещите работодатели в България и са награждавани четири пъти със сертификата “Great Place To Work” от международната организация Great Place Тo Work Institute.

Атос отваря глобален център за киберсигурност в България

Освен, че сътвори българският суперкомпютър, на 22 март 2022 г. Атос официално обяви, че отваря в София 16-ия по ред глобален център за киберсигурност. Целта му е да обслужва бързо и ефикасно организации по целия свят в сферата на киберзащитата чрез постоянно наблюдение, проследяване и разрешаване на инциденти, използвайки последните технологии в областта.

В центровете за киберсигурност на Атос по целия свят се обработват над 31 милиарда инцидентна дневно. Новият център в София ще предлага пълна гама от услуги за кибер защита, включвайки мониторинг, анализ на инциденти и други, използвайки изкуствен интелект и machine learning, за по-прецизното установяване на проблеми и тяхното бързо разрешаване.

Само в сферата на кибер услугите, в Атос работят над 6000 специалисти. С отварянето на новия център в София ще бъдат назначени около 50 специалисти в областта на киберсигурността, а през следващите две-три години работните места ще бъдат увеличени до 300 бройки. 


 

Борислава Кирилова

Facebook logo
Бъдете с нас и във