Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Технологична компания ще обучава безплатно в Бургас IT специалисти

Технологична компания открива в Бургас Академия за безплатно обучение на компютърни специалисти. Проектът започва тази есен, а след това, в зависимост от активността на други общини, може да се реализира и в други градове. Продължителността на обучението ще е половин година. 

"Академията ще работи с местните училища, университети и организации, за да запали интерес към информационните технологии. Другите софтуерни компании, които оперират в Бургас, ще бъдат привлечени като партньори" съобщи на пресконференция кметът на морския град Димитър Николов, цитиран от БТА.

Целта на Академията е да задържи младите и мотивирани хора в страната, да ги активира да получат знания и умения, без да заплащат за това. Нашата индустрия е изправена пред дисбаланса на търсенето и наличието на мотивирани компютърни специалисти. 

"Безплатното обучение на 10 000 души през следващите 5 години е амбициозна задача. Само за първите 2 години ще инвестираме 1 милион лева собствени средства. Вярваме, че чрез Академията ще подобрим значително качеството на компютърните услугите в страната", каза Пламен Цеков, изпълнителен директор на компанията.

Кметът Димитър Николов информира, че по данни на Българската Аутсорсинг Асоциация, заетите в IT и аутсорсинг сектора у нас са 67 300 души, а до края на 2020 година индустрията ще има нужда от 79 000 служители.

Facebook logo
Бъдете с нас и във