Банкеръ Daily

Управление и бизнес

ТЕЦ "Варна" спира работа през януари

От 1 януари 2015-а ТЕЦ "Варна" спира работа. Причината е, че модернизацията на централата и привеждането й според европейските екологични норми не е оправдана инвестиция и няма да възвърне направените вложения, обясниха от дружеството ЧЕЗ. То е собственик на електроцентралата и през последния месец водеше разговори с Български енергиен холдинг за създаването на съвместно дружество, което да инвестира нужните 120 млн. евро за екологизацията на ТЕЦ "Варна".

Проучванията са показали, че в настоящите условия на регионалния електроенергиен пазар, не е възможно да се структурира надежден бизнес проект за ТЕЦ "Варна“, който да обезпечи евентуална инвестиция в централата.

От ЧЕЗ посочват, че при настоящите цени на електроенергията на свободния пазар, цени на горивото и цени на емисиите на парникови газове, както и други относими фактори, евентуалната инвестиция в централата не е оправдана. Причината е, че ТЕЦ "Варна“ би произвеждала електроенергия на цена, която няма да е конкурентна на либерализирания пазар в региона и няма да може да се пласира.

"Ще продължим да търсим други възможности като например продажба на централата или отдаване под наем", казва директорът на централата Минчо Минчев, цитиран в съобщението. Не е ясно обаче кой би взел да експлоатира мощности, които според европейското законодателство и действащото им комплексно екоразрешително трябва да бъдат спрени в началото на следващата година.

От ръководството на ТЕЦ "Варна“ обаче твърдят, че има готовност при представяне на други проекти или аргументирани предложения от заинтересовани страни, съответстващи на националната и европейска нормативна рамка, да продължи дискусиите в търсене на решение за бъдещето на електроцентралата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във