Банкеръ Daily

Управление и бизнес

ТЕЦ "Варна" на Доган дължи над 6 млн. лв. на "Булгаргаз"

ТЕЦ "Варна" ЕАД дължи 6.63 млн. лв на държавното дружество "Булгаргаз" за консумиран, но неплатен природен газ към 31 март 2019 г. Това става ясно от финансовия отчет на държавният доставчик за първото тримесечие на година. От разчетите е видно, че 5.26 млн. лева са просрочени задължения. 

Последните данни в Търговския регистър показват, че почетният председател на ДПС е част от съвета на директорите на "ТЕЦ Варна" ЕАД. Мандатът на съвета изтича 21 декември 2022 година.

Собственик на централата е фирмата "Сигда" ООД. В нея Ахмед Доган разполага с най-голям дял. Негови партньори са децата на бившия транспортен министър Данаил Папазов. 

Иначе с най-големи задължения към "Булгаргаз" за неплатен газ е "Топлофикация София" - вземане в размер на близо 94 млн. лв., от които над 51 млн. лв. са просрочени.

Топлофикациите в Бургас и Враца дължат съответно 6.04 млн. лв. и 5.81 млн. лева. 

Другият контрагент с най-големи задължения е "Лукойл Нефтохим Бургас" - 14.21 млн. лева. 

Общо търговските вземания за неплатен природен природен газ възлизат на близо 150 млн. лв., като 62.38 млн. лв. са просрочени.

Общите резултати от работата на "Булгаргаз" през първото тримесечие на годината показват печалба след облагане с данъци в размер на 17.13 млн. лева.

Към 31 март вписаният акционерен капитал на "Булгаргаз" ЕАД е в размер на 231.69 млн. лева., като същият надвишава нетните активи на дружеството с 9.32 млн. лева.

Доставките на природен газ се осигуряват чрез дългосрочни договори, основно с "Газпром Експорт". През отчетния период доставеното количество газ намалява с 2.73 процента. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във