Банкеръ Daily

Управление и бизнес

ТЕЦ „Марица изток 2“ включва още мощности за свободния пазар

Продължава активната комуникация на ръководството на Министерството на енергетиката с ТЕЦ "Марица изток 2" по повод работата на централата за свободния пазар.

По данни на Българската независима енергийна борса очакванията на 9 август цените на електроенергията на сегмента "Ден напред" отново надвишават 300 лв/МWh. В отговор на тази ситуация ръководството на Министерството на енергетиката  настоя пред ръководството на ТЕЦ-а от днес да бъдат пуснати допълнителни мощности на централата за работа на свободния пазар. При такава пазарна ситуация ТЕЦ-ът трябва да работи на максимално възможната техническа мощност. От една страна, това е възможност за реализация на допълнителни приходи от страна на централата, а от друга - и за намаляване на натиска върху пазара от високите цени на електроенергията.

Само преди броени дни, в резултат на активен диалог на ръководството на Министерството на енергетиката с ТЕЦ "Марица изток 2", за работа на свободния пазар на пълна мощност бе включен трети блок на централата, която дотогава работеше с два от своите осем блока. Това веднага даде отражение върху цените, намалявайки техните стойности с около 70 лв. за ден.

Независимо от факта, че това са задачи на оперативното управление на дружеството, което е ангажимент както на неговото ръководство, така и на ръководството на Българския енергиен холдинг, Министерството на енергетиката продължава да следи отблизо ситуацията. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във