Банкеръ Daily

Управление и бизнес

ТЕЦ "Марица Изток 2" включва мощности за работа на свободния пазар

След разговори с Министерството на енергетиката ТЕЦ "Марица изток 2" пуска на пълна мощност трети блок – 210 MW. Стандартно досега ценралата работеше с два блока – единият за покриване на производството по отпуснатата квота от 1 млн. мегаватчаса електроенергия за регулирания пазар и вторият – за свободния пазар. Това съобщиха от енергийното ведомство. 

 

"С оглед на създадената пазарна ситуация с рекордно високи цени на електроенергията на Българската независима енергийна борса и възможностите за реализиране на допълнителни приходи от страна на ТЕЦ "Марица изток 2", ръководството на Министерството на енергетиката поддържа активен диалог с ръководството на централата", отбелязват в съобщение до медиите от министерството. 

От там информират, че количеството произведена електроенергия се продава днес на пазара "Ден напред" на Българската независима енергийна борса. А в резултат на това включване, цената на сегмента "ден напред" на БНЕБ вече е 258 лв/МВтч, което е намаление с около 70 лв. спрямо вчерашните стойности.

Ръководството на Министерството на енергетиката счита, че при такава пазарна ситуация ТЕЦ-ът трябва да работи на максимално възможната техническа мощност – от една страна, това ще осигури приходи за дружеството, а от друга ще намали натиска върху потребителите от високите цени на електроенергията.

"Независимо от факта, че това са задачи на оперативното управление на дружеството, което е ангажимент както на неговото ръководство, така и на ръководството на Българския енергиен холдинг, Министерството на енергетиката следи отблизо ситуацията и предприема активни мерки за включването на ТЕЦ "Марица изток 2" на свободния пазар в настоящата пазарна ситуация", уточняват от ведомството. 

По-рано днес Асоциацията на организациите на българските работодатели изпрати писмо до министър-председателя на Стефан Янев относно спешни действия за цените на електроенергията.

В него бизнесът заяви категорична готовност за организиране на национални протестни действия, с които да защити интересите на стотиците хиляди, работещи в индустриалния сектор в България.

Според председателите на АИКБ и Българската стопанска камара Васил Велев и Радосвет Радев, премиерът Янев като принципал трябва да изиска незабавни оставки и да осигурите ресурси, вкл. кадрови, с които да се справите с възникналите проблеми пред българския бизнес за осигуряването на достатъчно енергия за нормалното функциониране на българската икономика. 

В позицията си те отбелязват още, че през последните дни, от 1-ви август 2021 г., ситуацията се е задълбочила негативно и е придобила обем, който влошава драматично конкурентните позиции на фирмите и особено на индустриалните потребители на електроенергия в България в контекста на общоевропейския пазар, което е недопустимо и безотговорно поведение на компетентните институции.

Facebook logo
Бъдете с нас и във