Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ТЕЦ "Марица-изток 2" чака милост от Брюксел

Опитите за спасяването на финансово закъсалата ТЕЦ "Марица-изток 2" опряха до Европейската комисия. България ще поиска по официалния ред да вдигне капитала на въглищната централа. Нотификация за това ще бъде изпратена до комисарите, обясни енергийният министър Теменужка Петкова. Държавната "Марица-изток 2" работи на загуба през миналата година основно заради покупката на квотите за вредни емисии, които поскъпнаха значително. За деветте месеца на 2018-а загубата й надмина 260 млн. лв. и само финансовите инжекции на Българския енергиен холдинг я спасиха от рухване.

В момента дружеството с капитал от близо 90 млн. лв. има заеми за 1.2 млрд. лв., като повечето са предоставени от БЕХ. За да може то да работи безпроблемно, през декември холдингът извади допълнително 324 млн. лв., за да закупи необходимите квоти вредни емисии.

На практика ТЕЦ-ът е силно декапитализиран и е заплашен от фалит.  Той не е обществен доставчик като НЕК и съгласно Търговския закон може да бъде обявен в несъстоятелност. Затова и ще се праща споменатата нотификация, а и ЕК да не прецени, че има нерегламентирана държавна помощ.

Ще припомним, че "Марица-изток 2" е най-голямата въглищна централа у нас и е структуроопределяща при производството на електроенергия. Именно тя, заедно с двете американски централи, произвежда близо 60% от тока през зимата.

Експертите на енергийното ведомство и КЕВР продължават да обсъждат също така и варианти дали не може всички потребители на електроенергия да плащат за спасяването на ТЕЦ-а. Подобна идея беше лансирана преди няколко месеца от правителството, но засега не са предвидени такива поправки в Закона за енергетиката. Бизнесът обаче със сигурност би се противопоставил на нова компонента "критична инфраструктура" в сметките за ток.

Всъщност пред ТЕЦ "Марица-изток 2" има и други проблеми, не само финансови. Тя замърсява значително атмосферата с изхвърляните от нея въглероден диоксид, азотни окиси, живак и фини прахови частици. Този тип предприятия попадат под ударите на Европейската комисия, като Брюксел желае те да бъдат спрени възможно най-бързо. България се задейства по този въпрос и поиска безсрочна дерогация, за да може "Марица-изток" да продължи да работи и след 2021-ва. Такава дерогация от  Изпълнителната агенция по околната среда вече има, но решението се обжалва в съда от екоорганизации.

Искания за дерогация са подали и други шест въглищни централи, включително и двете американски. Точно те покриват в най-голяма степен новите изисквания на ЕС за опазване на околната среда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във