Банкеръ Daily

Управление и бизнес

ТЕЦ ''Брикел'' няма намерение да гори боклуци въпреки решението на съда

ТЕЦ "Брикел" не се нуждае от оценка на въздействие върху здравето и околната среда, за да гори отпадъци. Това реши окончателно Върховният административен съд (ВАС), след като отмени решението на Старозагорския административен съд, според което Регионалната инспекция по околна среда незаконосъобразно е разрешила на централата да изгаря отпадъци без екоанализ.

По повод твърденията на зелени организации и по-конкретно на "Грипийс" - България и "За земята", че сега "Брикел" ще се възползва от решението на магистратите, изпълнителният директор на централата Янелин Павлов заявява: "Няма решение, което да промени намерението ни да не използваме отпадъци в горивния си микс. Отказахме се преди месеци, защото така искаха хората". Ще се заложи на поетапното заместване на въглищата с биомаса, което е възобновяем източник на енергия и 100% екологично. "Ако и в това еколозите видят заплаха за природата, ще мога да изляза и да кажа пред всички, че борбата на някои зелени организации е за унищожаване на българските енергийни предприятия, а не за екологични производства", отбелязва Павлов. 

От двете организации се оплакаха и че решението на ВАС е окончателно, не подлежи на обжалване и сега ще трябва да платят и присъдените съдебни разноски от 8500 лева. От централата обаче съобщиха, че са склонни публично и прозрачно да им възстановят тази сума без задкулисни договорки, но имат само едно условие и то е: "Българските екозащитници, независимо че работят за международни организации, да се държат като български граждани и да не работят срещу българската икономика. Българските централи имат бъдеще, противно на твърденията им. Нека седнат с нас на една маса, ще поканим и медиите, за да няма съмнение в намеренията ни".

И още: "Искаме от тях да чуем поне едно градивно решение или предложение, искаме да видим имат ли идеи, които са в посока на запазване на българската енергетика. Години наред сме свидетели на негативните кампании, които провеждат и как успяват да зомбират обществото. Нали не искаме да внасяме ток от Турция вместо да го произвеждаме? Дори всеки дом, всеки блок, всяка къща да разполагат с фотоволтаици за собствена консумация, то произвеждания от нас ток може да се продава на външни пазари, което ще има още по-голям положителен ефект за икономиката ни". 

От "Брикел" изразяват готовност за промяна, готовност да инвестират в по-екологично производство, но биха искали и зелените организации да станат част от решението, а не само да посочват проблемите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във