Банкеръ Daily

Управление и бизнес

ТЕЦ "Бобов дол" получи разрешение отново да гори отпадъци

ТЕЦ "Бобов дол" отново ще може да гори отпадъци.  От топлоцентралата вече са изпълнили изискването на екоминистерството и са наградили системата за мониторинг на една от сероотчистките, което им дава възможност отново да възобновят дейността си.

С разрешителното, което имат, ще могат да изгарят по 96 тона RDF отпадък на всеки 24 часа. Освен това от дружеството са поели ангажимент да монтират измервателни станции за въздуха в Дупница, Големо село и Бобов дол. Очаква се те да бъдат поставени до 2-3 месеца, заяви пред БНТ директорът на ТЕЦ "Бобов дол" Емил Христов.

Още в средата на януари проверка на прокурори и следователи в ТЕЦ "Бобов дол", че установи че отпадъци са горени без разрешително. Повод за инспекцията бе разследването на прокуратурата "за престъпления против народното здраве и околната среда". Проверката беше окачествена като рутинна.

Ден по-късно бе съобщено, че районна прокуратура - Дупница води разследване за престъпление против народното здраве и против околната среда в ТЕЦ "Бобов дол". Сигналът до обвинението бе подаден от Национална и Икономическа полиция, областната дирекция на МВР в Кюстендил, както и представители на РИОСВ - Перник. 

Разследването бе за съхранение и горене на опасни отпадъци. От прокуратурата тогава уточниха, че това би могло да доведе до евентуално замърсяване на околната среда и да създава опасност за здравето на хора, животински и растителни видове.

В същия ден министърът на околната среда Емил Димитров съобщи, че ТЕЦ "Бобов дол" няма да работи, докато не си приведе всичките инсталации в ред и не ги лицензира.

Близо месец по-късно директорът на ТЕЦ "Бобов дол" бе арестуван и задържан за 24 часа

Facebook logo
Бъдете с нас и във