Банкеръ Daily

Управление и бизнес

ТЕЦ AES Гълъбово е произвел 8.4% от общото потребление на ток у нас за десетте месеца

За първите десет месеца на тази година ТЕЦ AES Гълъбово, която е най-модерната въглищна ТЕЦ в България, е произвела близо 2 250 000 МВтч електроенергия, което представлява 8.4% от общото потребление за този период в страната. Това пък показва ключовата роля на ТЕЦ AES Гълъбово за българската енергийна система.

Централата работи само с местен енергиен ресурс като годишно използва средно над 5 млн. тона български лигнитни въглища, добити в държавните "Мини Марица Изток", съобщиха от дружеството. Това пък представлява около 18% от годишното им производство. "Така експлоатацията на ТЕЦ AES Гълъбово  осигурява работа за хиляди миньори“, коментира Иван Цанков, изпълнителен директор на AES България.

Преди началото на зимния сезон тази година са извършени и плановите ремонти на енергоблоковете на централата и то при съблюдаване на най-строги противоепидемични мерки срещу разпространението на COVID-19, каквито са въведени и се спазват  на площадката на централата още от месец март. „Сега ТЕЦ AES Гълъбово е в оптимална оперативна готовност да задоволи нарастващото електропотребление в страната през предстоящата зима“, отбелязва Тодор Бележков, изпълнителен директор „Експлоатация“ в AES България.

Централата има осигурени на склад 422 хил. тона лигнитни въглища, което представлява над 150% от изисквания резерв от 280 хил. тона. Това количество въглища пък би осигурило нормалната работа на централата за три седмици. Заедно с това ТЕЦ AES Гълъбово има на склад и изискваните по закон количества от течно гориво и варовик, необходим за процеса на сероочистване. 

 

600-мегаватовата  ТЕЦ “ЕЙ И ЕС Гълъбово“ 

разположенa в близост до град Гълъбово в Южна България, произвежда електричество изцяло от местни лигнитни въглища от Маришкия басейн. 

Тя е базова мощност, която осигурява енергия в съответствие с националните разпоредби.  

В ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“ са изградени  различни системи и съоръжения, осигуряващи затворен оборотен цикъл на водите. Отпадъчните води от всички потоци се пречистват и използват отново.

Facebook logo
Бъдете с нас и във