Банкеръ Daily

Това е положението:

Тази зима ще мръзнем и ще плащаме!

Цените на тока пощуряха, Брюксел се отдане на размисъл

През седмицата цените на енергоносителите  отново достигнаха своя абсурд, защото по борсите в Западна Европа в сегмента "Ден напред" един мегават взе да се продава за 300 евро. Природният газ също излетя в небесата, след като котировките му се покачиха до невижданите 1900 долара за 1000 кубически метра (около 161 евро за мегаватчас синьо гориво). Единствено при фючърсите се провидя някакво благоприличие, защото те задържаха нивата от около 100 евро за мегаватчас. Само по себе си обаче и тук  нещата граничат с ненормалното, защото само преди пет месеца цената беше от порядъка на 30-35 евро за един мегаватчас синьо гориво.

 

Гладът за природен газ удари в Европа, след като хранилищата на континента се оказаха полупразни и много далеч от нормалното им състояние в навечерието на есенно-зимния сезон. Високата цена и европейските фиксации на тема  производство на чиста енергия докараха и рекордните нива на електроенергията на свободния европейски пазар. До момента в Германия никой дори не си е представял, че тока на едро може да стигне до цени от 300, 360 или 420 евро за мегаватчас. Ето защо тези ценови нива шокираха не само пратиха в бизнеса в нокдаун, ами тепърва ще се върнат като бумеранг и ще цапардосат по главата плахо излизащата от кризата европейска икономика.

Каквото и да сочат българските електромери, тук все още се "радваме“ на едни от най-ниските "електрически" цени на Стария континент - „само“ около 300 лв. на мегаватчас. Естествено, радването е през толкова стиснати зъби, че скърцането става все по-силно. И е напът да избие в някаква радикална посока, защото все по-упорито се говори за нов европейски локдаун. Този път не заради коронавируса, а заради

ненормално високите цени на енергоносителите,

които убиват в зародиш дори и най-плахата надежда за някаква конкурентоспособност на световния пазар.

На този фон, опитите на служебното правителство да намери работещ вариант за опазване на българския бизнес жив, са по-скоро обречени на неуспех. Просто полезните ходове пред премиера Стефан Янев и екипа му са прекалено малко. През седмицата, например, бе решено цената за предприятията, работещи при "Доставчика от последна инстанция", да бъде намалена.

Става дума за онези ЕРП-та, които доставят ток за онези малки и средни предприятия, които не са успели да изберат и нямат договор със свой персонален търговец на електроенергия. Решението е обявено за антикризисно, но последиците от него са много неясни, защото на практика с него правителството силово изкривява пазара. И с разпореждане отгоре спасява едни фирми, обричайки конкурентите им на фалит.

Безнадеждното в нашия случай е, че нито кардиналното решаване на проблема, нито частичното успокояване на топката 

не е по силите на българската държава,

тъй като са необходими радикални промени в енергийната политика на Европейския съюз. Обнадеждаващо е, че напоследък дори на бюрократите на Европейската комисия взе да им просветва, че умишленото "екологично" оскъпяване на класическите енергийни носители и изстрелването на цените в космоса всъщност подкопават идеите на ЕС за декарбонизация на икономиките и обричат на тотален провал Зелената сделка.

В опит да запазят социалния мир, държави членки като Италия, Франция, Испания и Гърция вече обявиха мерки в защита на потребителите от тези чудовищни цени. Подобни мерки можеше да бъдат взети и тук, но за съжаление все още си нямаме нормално работещ парламент и титулярно правителство.

Не са малко хората, които прекрасно помнят какво се случваше по времето на двете "червени" студени и гладни зими - на Андрей Луканов (1990-1991 г.) и на Жан Виденов (1996-1997 г., но все пак ще припомним: замразяване на "съответните" цени и осигуряване на "енергийни" ваучери на социалнослабите и на съществуващите около прага на бедността. Според регламентите и директивите на ЕС това са непопулярни и антипазарни мерки, които - ако ги предприемем на своя глава, най-много да си изпросим някоя и друга санкция.

Ето защо битката трябва да е от съвършено друг тип. Примерно -

принуждаване на Брюксел да спре бизнеса с въглеродни квоти

в Европа. Поне за известно време, разбира се. Според експертът по енергийни политики Боян Рашев тази мярка би дала глътка въздух на бизнеса, но със сигурност ще компрометира Зелената политика на общността за няколко години напред. Именно заради това чиновниците в Брюксел продължават да твърдят, че зелената енергия ще спаси континента и света от вредните емисии, продължават да "натискат" ЕК за нови реформи на пазарите за природен газ и... продължават да обвиняват руската „Газпром“ в преследване на имперски цели чрез умишлено изкривяване на цените.

Всъщност, истината - особено по отношение на "Газпром" - е доста по-семпла. Самите бюрократи в Брюксел натисната руснаците да продават природния си газ по борсови цени, забравяйки колко синьо гориво консумира Китай и каква част от енергийните ресурси на Поднебесната империя се осигуряват от "Газпром".

Още по-семпла е вероятността Брюксел да запретне ръкави и да реши проблема в спешен порядък, примерно - за два-три месеца. Просто такава вероятност не съществува. В момента се говори за създаване на Централна европейска енергийна банка, която "да хеджира рисковете от флуктуациите на цените" или за обуздаване на високите цени на енергоносителите и тока чрез... финансовите пазари и фондовите борси. Да, може би и двете начинания ще се окажат полезни, но ще узнаем това едва след стартирането на проектите и анализирането на първите трайно постигнати резултати. Тоест - най-малко след четири-пет години. А дотогава...

Нова година - нов ценови шок!

"Към днешна дата, по груби първоначални изчисления, нещата се движат в порядъка 20-30% повишение - както на топлоенергията, така и за електрическата енергия за бита от 1 януари. На европейските пазари цените главоломно растат, но все пак сме в период, за който това е характерно. Идва зимата и страхът движи пазарите - дали ще е студена, дали ще има недостиг на природен газ, на ток и т.н. Смятам, че към декември ще имаме по-ясна тенденция, едно успокояване на пазарите, една по-прогнозируема цена и тогава вече мога да говоря с по-точен процент“, направи опит да обясни ситуацията Пламен Младеновски, директор на Дирекция „Електроенергетика и топлоенергетика“ в КЕВР. 

Спорно е дали опитът му е успешен, но това не и толкова важно. Отсега си знаем, че през зимата ще е мътно и стискаме палци да не стане кърваво. Защото, дори цените на тока, природния газ и петрола да останат на днешните си нива до пукването на първа пролет, шокът наистина ще е повече от голям. Защото топлофикациите тепърва ще включват скъпото гориво във фактурите на своите абонати, същото ще се случи и по бензиностанциите, а оттам - в масовия градски и междуградски транспорт, в хранително-вкусовата промишленост и т.н.

Между другото, цените на дървата и въглищата за огрев, както и на пелетите и брикетите, също започнаха да пълзят нагоре. Да ни е честито!

 

Пламен Симеонов

Facebook logo
Бъдете с нас и във