Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Тази година за земеделие има 3,4 млрд. лева

Tази година за земеделие има 3,4 млрд. лв., които до края на годината ще бъдат по сметките на стопаните. Това заяви пред NOVA министърът на земеделието в оставка Иван Иванов. През 2022 година държавата дава допълнително над 700 млн. лв., които отиват за всички фермери. Всеки, който е регистриран като земеделски производител и докаже реализирана продукция, получава подпомагане, каза Иванов. По думите му сериозна подкрепа за сектора ще има в следващите месеци, като предстои 600 млн. лв. да бъдат предоставени на земеделците до месец октомври. И поясни, че основно средствата ще бъдат насочени към чувствителните сектори, като плодове и зеленчуци.

Аграрният министър подчерта, че освен подкрепа се осъществява и сериозен контрол. Само в сектор животновъдство за реализирани над 1400 инспекции, като в 30% от случаите са установени тежки нарушения, най-често свързани с липсващи животни. Редица нередности вече са дадени на прокуратурата, подчерта Иванов.

По повод горския пожар, който трети ден гори в района на селата Калугерово и Лесичово, област Пазарджик, министърът информира, че се очаква днес той да бъде загасен. Около 11 хил. дка гори са засегнати от пожари, но опасност за реколтата в района няма.

Министър Иванов посочи още, че реколтата от пшеница е близка до миналогодишната, като ще имаме около 6,5 млн. тона пшеница от малко над 12 млн. дка засети площи. Тя е почти прибрана, с добро качество и за България няма опасност от липса на зърно, а дори се очаква да има износ. Земеделският министър припомни, че в момента цялата верига "от нивата до трапезата" е освободена от ДДС, като е твърде вероятно през есента да няма промяна в цената на хляба. Според него вчерашната сделка ще даде отражение в световен мащаб на цената на зърното. И подчерта, че у нас от Украйна са внесени само 6 хил. тона., което е пренебрежимо малко на фона на произведеното.

Facebook logo
Бъдете с нас и във