Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Тази година повече фирми ще раздават коледни бонуси

Фирмите, които ще раздават коледни бонуси, въпреки пандемията, тази година са 83 процента, като прави впечатление, че процентът се увеличава спрямо 2020г, когато 60% от предприемачите бяха заявили, че ще имат тази възможност. Това показват данните от анкетно проучване на Българска търговско-промишлена палата.

Основните причини за получаването на бонуси остават същите, както и през предходните години. Фирмите посочват, че причина за даването на бонуси е най-вече стимулирането на служителите (48%), предстоящите празници (35%) и финансовото състояние на фирмата (24%).

Въпреки това 12% от анкетираните заявяват, че не предвиждат раздаването на коледни възнаграждения поради негативните последици от пандемията. Около 5% от управителите все още не са взели окончателно решение дали ще изплащат коледни бонуси на своите служители.

По отношение на начинът на определяне на бонусите за Коледа, повече от половината респонденти посочват, че ще дават еднакви бонуси на всички, а 35% от тях определят индивидуално допълнителното възнаграждение според представянето на всеки служител.

Размерът на допълнителното възнаграждение за Коледа е разнообразен. Най-голям е делът на бонусите до 200лв – 30%. Бонуси в размер 200-500лв планират да раздадат почти същият процент от работодателите, около 28%, а 18% от мениджърите ще раздадат допълнително възнаграждение от 500 до 1000лв на всеки служител в своята фирма. 

Почти еднакъв процент от фирмите планират бонусите да са еднакви спрямо миналата година или да са по-високи, съответно 45% и 43%. Намалява делът на работодателите, които плануват раздаването на по-ниски размери на бонусите от 25% през 2020, до 12% през настоящата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във