Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Тази есен пускат нови 10 км от магистрала „Хемус“

В края на септември – началото на октомври предстои да стартира работата по участъка от Софийския околовръстен път от п.в. „Младост“ до АМ „Тракия“, съобщи регионалният министър Петя Аврамова. 

"Работи се и по 17-километровата отсечка от Драгоман до Сливница на магистрала „Европа“. Предстои да стартира работата и по още 14,5 км от нея в участъка от ГКПП „Калотина“ до Драгоман. Преди дни беше дадена „зелена светлина“ за реализацията на важния проект за участъка между Мездра и Ботевград, който е част от направлението Видин – Ботевград. Участъкът е тежък за пътуване, с множество завои, тежкотоварен трафик, с предпоставка за рисково изпреварване и пътно – транспортни произшествия. Приетото от правителството постановление даде възможност на Министерството на регионалното развитие и благоустройството да поеме ангажименти за разходи за близо 420 млн. и да стартира проекта. Очаква се работата по него да започне през есента. 2023 г. е индикативният срок за ремонта на целия участък между Видин и Ботевград", каза Аврамова в интервю за Българската национална телевизия.

Добрите пътища и инфраструктура провокират инвеститорския интерес. Това е един от начините да бъде развит Северозападният регион на страната.

Усилията са насочени към приключване на проекта за АМ „Струма“ през този програмен период. Към Европейската комисия е подадена и се очаква одобрение на апликационната форма за участъка през Кресненското дефиле, в който ще бъдат най-тежките съоръжения по трасето. За него предстои да бъде избран изпълнител. Има процедирани проекти и се очаква да бъде издадено разрешение за строеж за участъка преди тунел „Железница“, самото съоръжение и отсечката след него.

"Пожарът на АМ „Струма“, който засегна мостово съоръжение, е пример как безхаберието на хората може да доведе до сериозни последици за българските данъкоплатци. В момента мостът се укрепва и ремонтира. Индикативният срок за извършване на строителните дейности на стойност 1,8 млн. лв. е четири месеца", посочи регионалният министър. 

Участъкът от Ябланица до п.в. „Боаза“ на АМ „Хемус“ е на финалната права, вече се асфалтира и ще може да бъде пуснат за движение предсрочно, информира министърът. Тя напомни, че проблеми с отчуждаването на земята забавиха работата в отсечката от магистралата между пътните възли „Буховци“ и „Белокопитово“. Отчуждителната процедура за нея вече приключи и ще може да започне работата по целия участък.

Строителни дейности се изпълняват частично в първите 3 участъка на 134-километровата отсечка на АМ „Хемус“ от п.в. „Боаза“ до пресичането с пътя Русе – Велико Търново. От 4-ти до 6-ти се проектира. В момента се провежда обществена поръчка за изработването на разширен идеен проект за над 46 км от АМ „Хемус“ след връзката с пътя Русе – Велико Търново. За отсечката от пътя Бяла – Търговище до п.в. „Буховци“, която е около 42 км, е сключен договор за актуализация на подробния устройствен план, а идейните проекти са готови.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във