Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ТАУШАНОВ ГЛАСИ ГЛОБА ЗА МОБИЛТЕЛ

Първият и засега единствен GSM-оператор в страната Мобилтел ще бъде глобен, след като председателят на Държавната комисия по далекосъобщенията Иван Таушанов подпише наказателните постановления от проверката, назначена преди време от министър-председателя Иван Костов. Откритите нарушения са по т.127 от Закона за далекосъобщенията, или незаконно извършване на дейност, за която се изисква лиценз. Проверяващите са установили, че Мобилтел е построил своя мрежа от радиорелейни станции. Нарушенията са факт, но констативният протокол още не е написан и постановленията не са изготвени - уточни говорителят на комисията Ирина Кънева. - Въз основа на постановленията ще бъдат издадени толкова актове, колкото е броят на незаконните станции. Не е сигурен обаче точният им брой, така че не може да се каже и какъв ще е размерът на глобата.
Според Кънева сумата може и да надхвърли половин милион лева, но решение по въпроса се очаква най-рано през следващата седмица. Изобщо не може да става дума за отнемане на лиценза - допълни тя. - Не и за това нарушение, за което първоначално е предвидена глоба.
След обнародването на постановлението Мобилтел ще има две седмици, за да го обжалва. Прогнозата на Кънева обаче е, че това едва ли ще стане: Комисията отдавна води преписка с Мобилтел по проблема, така че те вероятно са наясно какво ги очаква и са готови да платят глобата. Според мен те са се възползвали от един мъртъв период между влизането на Закона за далекосъобщенията и създаването на ДКД и са решили да действат на своя глава. Законният път е бил да поискат ресурс на БТК и след отказ да подадат молба до нас да строят своя мрежа. От пресцентъра на Мобилтел поясниха, че ще обсъждат реакцията си, след като получат официален документ от комисията, и допълниха, че вероятно ще приемат резултатите от проверката.

Facebook logo
Бъдете с нас и във