Банкеръ Daily

Управление и бизнес

ТАСС: "Балкански поток" е завършен

Изграждането на газопровода „Балкански поток“ е практически завършено, българският участък от газопровода е свързан с газопровод в Сърбия. Това е съобщил пред ТАСС в неделя информиран източник, участващ в изграждането на газопровода.

Няма официални събития във връзка с завършването на газопровода поради пандемията на коронавируса, церемонията вероятно ще се състои по-късно, казва източникът.

„Балкански поток“ всъщност е продължение на газопровода „Турски поток“ през територията на България. Първата му част бе пусната на 8 януари 2020 г., като минава по дъното на Черно море от Русия до крайбрежието на Турция. 

Втората част е сухопътна транзитна линия до границата със съседни държави, откъдето газът вече се изнася за Гърция, България и Северна Македония. По-късно, след завършване на строителството на цялата инфраструктура, газът ще отиде в Сърбия и Унгария.

Енергийният министър Теменужка Петкова съобщи в понеделник, че големите енергийни проекти, сред които е продължението на "Турски поток", са на такъв етап, че вървим към техния успешен финал.

Опасенията са, че "Турски поток" и продължението му, наричано от премиера Борисов "Балкански поток", ще попаднат под американски санцкии. 

"Обясних на нашите американски партньори основните разлики на „Балкански поток“ спрямо други проекти - той изцяло се реализира от България и там не може да има влияние нито една друга държава. За нас е важно да запазим своето място на газопреносната карта на Европа, това е възможно само, ако имаме необходимата инфраструктура. „Балкански поток“ се реализира изцяло според изискванията на ЕС по отношение на природния газ, обществените поръчки и регулаторната рамка. Спазили сме всички правила", обясни енергийният министър Теменужка Петкова. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във