Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Танева за предупреждението на ЕК: Няма квоти и ограничения за чуждите производители

Европейската комисията изпрати официално уведомително писмо до България заради дискриминационните мерки, които държавата налага на търговците на дребно и ги задължава да фаворизират местните хранителни продукти.

Отговорът от българска страна ще е, че постановлението на Министерския съвет за основните храни във веригите не съдържа каквито и да било дискриминационни условия спрямо която и да е категория на храни в обекта. Това съобщи земеделският министър Десислава Танева. Тя допълни, че министерството има много добра комуникация с ЕК и благодари на всички европейски служби.

"Квоти няма, има само принцип за възможност на достъп на местните производители. В момента тече процедура само за млечните храни и условията касаят само традиционно български артикули, тоест става въпрос за национална регулация. Ние не ограничаваме която и да е стока, от който и да е производител, ние предлагаме единствено възможност", заяви Танева пред БНТ.

Във връзка с проблема с набирането на земеделските работници за новата реколта министърът посочи, че такъв винаги е имало.

За настоящата кампания са приети абсолютно всички мерки в трудовото законодателство, които могат да улеснят достъпа до трудов ресурс, а именно хората, които са съкратени, безработни, да могат да участват в прибирането на реколтата. Трайно безработните ще могат също да работят за прибиране на реколтата в земеделието.

За розопроизводителите Танева призна, че изкупните цени наистина са по-ниски, но увери, че браншът ще бъде компенсиран според финала на мярка COVID-19 по стойността на загубата.

По темата за намаляване на ДДС върху основните храни, ресорният министър отбеляза, че България е под средното ниво на субсидиите, а за земеделския сектор е важно да има силен бюджет и силна приходна част. А интересът на земеделския сектор е страната да има силна икономическа част.

Facebook logo
Бъдете с нас и във