Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Танева ще проверява и атракционите в къщите за гости

Нови проверки на къщите за гости започват хората на министъра на земеделието , храните и горите Десислава Танева.  След два дни (от неделя) на прицела на министерството ще бъдат  14 проекта, с които кандидатстват местните инициативни групи за изграждане на допълнителни дейности към къщите за гости. Става дума за изграждането на условия за туристически атракции като детски площадки, детски кътове,  басейни и джакузита.

Средствата, които могат да се получат по линия на европейските фондове за този тип „екстри“ е около 195 хиляди лева.

Очевидно земеделската министърка сериозно се е заела да оправя кашата в Държавен Фонд „Земеделие“, която получи популярното название „къщи за тъщи“.  Танева не отрича,че не е в състояние да бъде поставено постави пълно ограничение за свързаност на хората от които зависи одобрението на този тип проекти ( независимо дали става дума за политик или административен началник) с техни  роднини до „четвърто-пето коляно“,  тъй като често те живеят  по селата и занимават  със земеделие и правят бизнес. Въпросът според Танева е евросредствата да се използват по предназначение и според правилата. А проблемите с „привилигироването“ , тя намира „ в българския манталитет“. Именно на него се дължали  и големият брой нарушения, които са били открити след избухването на скандала с „обгрижването“ на хора от властта.

Това е била и причината Танева да бъде доста резервирана към европейската програма за развитие на селските райони в частта и за къщите за гости. Тя напомни, че именно заради съмнения за злоупотреби, това  по време на предния си мандат , тя  изобщо не е била отворена. Що се отнася до решението на Върховния административен съд за нищожност на методиката за налагане на санкции на бенефициентите-нарушители, което би ги спасило от възможността за връщане на парите, министърът на земеделието увери, че в момента се работи по издаване на нова такава. След приемането й ще има възможност  да бъдат  издадени нови актове, които няма могат да бъдат оспорени.

Проверките , които са направени досега били три пъти повече, отколкото предвиждало изискването на Евросъюза , но Танева не изключва възможността , нарушителите да се окажат много повече от откритите до този момент.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във