Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Танева настоява за пряк достъп на българските производители до търговските вериги

Трябва да има възможност хората да си изберат храната, изработена и от българските производители. Министерството на земеделието и храните предлага във всеки от обектите на търговските вериги с представителства в цялата страна да имат достъп местните производители, съобщи министърът на земеделието Десислава Танева. 

Тя даде пример със Сливен, където има оранжерия на 5 км. от града, а в търговската мрежа в града няма тяхна продукция. Ние нямаме никакви предложения за регулация на тези търговски вериги. Настояваме за пряк достъп на местните производители, каза Танева пред БНТ.

Новият проект на Министерския съвет за осигуряване в търговските обекти на основни групи храни, произведени на територията на България, разгневи големите търговци.

Както "Банкеръ" писа, проектът предвижда в търговските вериги, продаващи храни, да се обособят места (щандове, регали, хладилни витрини и др.) за български продукти, които да заемат минимум половината площ за всяка групи храни. Те трябва да се купуват директно от производителите в съответната област на всеки магазин, или до 200 км. от областния център, като продукцията им не може да се продавана на промоционални цени, освен с изричното им писмено съгласие.

По този повод Сдружението за модерна търговия излезе с позиция, в която се казва, че подобна мярка ще убие конкуренцията.То смята, че проектът погазва основните принципи на пазарната икономика. Предложените промени щели да доведат до изключително вредни последици за всички участници на пазара на хранителни стоки – за българските потребители, търговците на дребно и за самите български производители. 

"Предвидените мерки забраняват утвърдените бизнес модели на търговските вериги, които предлагат на милиони българи качествени храни на ниски цени, благодарение на оптимизация на процесите и безкомпромисен контрол на качеството. В резултат може да се очакват повишаване на цените, ограничаване на избора и дефицит на много стоки и достигане до пазара на храни с ниско качество", е становището на сдружението. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във