Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Таксиметровите фирми пред фалит заради извънредното положение

Масови фалити застрашават таксиметровите фирми заради ситуацията с коронавируса. От началото на извънредното положение клиенти почти няма, а работата им е паднала почти до нула.

През последните дни такситата в София изчезнаха. Хиляди шофьори се отказват да излизат по улиците, защото работа няма. По сметки на бранша от 6000 коли в столицата в момента излизат не повече от 2000, съобщава "Нова телевизия".

"В момента няма никакви заявки, няма повече от един адрес на 24 часа", разказа таксиметров шофьор, който продължава да излиза на работа. Според него такава криза в бранша никога не е имало.  

"От началото на извънредното положение работата падна главоломно. В тъмната част на денонощието няма никаква работа – няма заведения, които да работят, клиенти няма. А в светлата част – тези, които работят – в магазини, банки – те са евентуално клиентите”, заяви таксиметровият шофьор, подчертавайки, че след април не вижда кой ще оцелее.

Той разказва, че повече от половината му колеги са спрели работа. Паркингите на големите таксиметрови фирми са пълни с върнати от шофьори коли, а приходите на тези, които работят намаляват. 

Според Спас Атанасов от Браншовата камара на таксиметровите шофьори, работят само 30% от шофьорите в столицата. От организацията искат поне компенсация за предварително платения от тях данък.

В повечето големи фирми отчитат над 70 % отлив на клиенти. За да оцелеят някои от тях предлагат и допълнителни услуги – като разнасяне на всякакъв тип пратки до адрес.

Facebook logo
Бъдете с нас и във