Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Таксиметрови водачи искат държавна помощ

Таксиметрови шофьори излязоха на протест и окупираха пространството около храм-паметник "Александър Невски" в столичния център. Шофьорите се опасяват, че заради въведеното извънредно положение и резкия спад на клиенти, ще последват масови фалити.

Те искат държавна помощ в размер на 1000 лева, замразяване на лизингите, намаляване наполовина на таксата за използването на системата, през която получават адреси и да получават съдействие от полицията при проблеми, създавани от клиенти. Шофьорите поискаха също така такситата да имат право да се движат в бус лентите, както и да се осигури зона за сигурност в автомобилите.

Според организаторите на протеста предприетите мерки от държавата са половинчати и не се спазват от всички. Той посочи и другият болезнен проблем за тях – ниските тарифи, на които возят и подчерта, че те не са пипани от 8 години, а през това време всички цени са се повишили. По думите им дневната тарифа трябва да е 1.60 лв., а нощната – 2 лева на километър пробег. Първоначалната такса навсякъде се определяла на цената на два билета, следователно трябвало да стане 3.20 лева.

След среща с представители на бранша в Министерския съвет стана ясно, че държавата е поела ангажимент да обсъди проблема на бранша и по този повод организаторите съставиха списък, който ще бъде предаден на общината.

В същото време и автошколите се оплакаха, че държавата унищожава бизнеса им. Собствениците на фирмите не могат да се възползват от предложението от предложението на правителството за поемане на част от заплатите, защото нямат средства да осигурят своята част от възнаграждението. 

Всички около 5 хиляди автоинструктори и служители на автошколите са в неплатен отпуск или са съкратени, след като със заповед на "Автомобилна администрация" както курсовете, така и изпитите са спрени

Facebook logo
Бъдете с нас и във