Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Таксиджиите искат по 1 лев на километър и право да карат в бус лентите

Таксиметровите шофьори настояват за тарифа от 1 лев на километър през деня в столицата. От бранша желаят и правото на таксиметровите шофьори да се движат в бус лентите. Сред исканията са и въвеждането на фиксирани минимална и максимална тарифа на таксите за повикване и престой.

"Миналата година на заседание на Общинския съвет независима фирма обоснова в 100 страници себестойността на услугата "таксиметров превоз" - 1,10 лв. След това Общинският съвет се произнесе, че минималните тарифи може да се увеличат от 77 и 88 стотинки и те са такива и днес, а максималните - от 1,30 на 1,60 лв. Говорим специално за София. Настояваме и за корекция на таксите. Искаме да има минимални и максимални такси - първоначална, за повикване и за престой. Когато има такава рамка, никой няма да бяга от късите курсове", посочи пред Bulgaria ON AIR Кирил Ризов от "Съюз Такси".

"Искаме промени в Закона за автомобилните превози, в Закона за движение по пътищата и в Закона за местните данъци и такси. Таксито, поне когато е с клиент, да може да се движи и в бус лентата. Тези платна така или иначе не се натоварват", допълни още той.

Ризов отбеляза, че основната борба е с таксите, за да може да се изготвят ценови рамки.  Той смята, че тогава и шофьорите, и клиентите ще са еднакво доволни.

Шофьорите все още не планират да протестират, но имат готовност по всяко време да излязат на протест и да организират палатков лагер пред Народното събрание.

"Дълбоко сме убедени, че тези искания ще бъдат удовлетворени. След това няма да има протести от наша страна. Използваме протеста като крайна мярка. И сега текат преговори в министерството. Предстои депутатите да започнат да гледат нашите искания", заяви Ризов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във