Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Таксата битови отпадъци за граждани и фирми в София няма да се промени

Столичният общински съвет прие План-сметката за 2021 г., която включва всички дейности по събиране и обезвреждане на отпадъци, лятното и зимно почистване на улици и публични площи, рекултивация на затворените депа и др., съобщи зам.-кметът Дончо Барбалов във фейсбук профила си

В нея е предвидено увеличение на средствата за почистване, увеличаване на площите и кратността на измиването на улици и тротоари, по-големи количества битови отпадъци ще бъдат събрани и транспортирани за оползотворяване.

Размерът на таксата битови отпадъци за граждани и фирми остава както досега -1,6 промила върху данъчната оценка за жилищните имоти на гражданите и 10 промила върху отчетната стойност за предприятията.

Зам.-кметът по финансите на Столичната община коментира какви са реалните ползи за софиянци от приетия документ:

- 6 млн. лв. повече средства за събиране на битовите отпадъци, при 11% увеличение на количествата, които ще бъдат събрани;

- 3,2 млн. лв. повече за почистване на улици и тротоари, което включва 24% увеличение на площите, предвидени за измиване и почистване през 2021 г.

- 1,7 млн. лв. повече за третиране на увеличените количества битови отпадъци.

- 435 хил. лв. повече за контрол на дейностите, извършвани от фирмите по чистотата.

Общината ще може да постави допълнителни изисквания към фирмите по чистота за обновяване на автопарка, който се използва за събиране на отпадъците, съгласно съвременните екологични европейски норми.

Facebook logo
Бъдете с нас и във