Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Тайван е оазис за инвестиции в ИКТ сектора

Тайван е дом на някои от водещите световни компании в индустрията на информационните и комуникационните технологии (ИКТ) и основен доставчик на стоки от индустриалния спектър. Голям брой световни марки се възползват от иновациите на Тайван, а широката гама от електронни стоки са замислени или произведени на острова, предава CNN.

От иновативните решения за памет и съхранение до услугите за производство на електроника и технологията за контрол на движението, тайванските марки са в основата на най-модерните продукти и процеси.

В знак на икономическа устойчивост на Тайван, наскоро правителството повиши прогнозите си за растеж през 2019 г. от 2,19% в момент на 2,46%. В същото време пък прогнозите за растеж в световен мащаб намаляват.

Правителството на Тайван също така очаква икономическия растеж да достигне 2,58% през 2020 г. Икономическата мощ на Тайван може би най-добре се вижда във валутните резерви на острова, които постоянно надминават рекорди през последните две десетилетия. Чуждестранните резерви достигнаха най-високото ниво от 472 милиарда долара през октомври 2019 г. и се нареждат сред най-високите в света.

С рекордно високия износ от 335,9 милиарда долара, Тайван беше на 18-о място в класацията за най-голям износител в света през 2018 г. и  на 17-о място за най-голям вносител. Островът продължава да укрепва съществуващите търговски отношения и да създава нови, които да са от полза за частните му предприятия и икономиката, въпреки глобалното търговско напрежение.

Пример за това е "Новият модел за икономическо развитие", приет от Тайван през май 2016 г. Той се стреми да увеличи заетостта чрез насърчаване на иновациите и да засили глобалните и регионални връзки. Друг пример е инициативата "Нова политика на юг", стартирала през септември 2016 г. Тя цели да засили търговията с 18 държави в Югоизточна Азия, Южна Азия и в региона на Австралия и Нова Зеландия.  

Именно Югоизточна Азия представлява най-голямата част от износа и преките инвестиции на Тайван с тези 18 държави. От януари 2016 г. до април 2018 г. страните от Югоизточна Азия получиха над 86% от износа на Тайван в рамките на новата политика. 

Инвестиционният поток на Тайван към Югоизточна Азия нарасна със 73% през 2016 г., което прави острова седмият по големина източник на преки чуждестранни инвестиции. Освен това, Тайван е член на междуправителствения форум на Азиатско-Тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС), който насърчава свободната търговия в региона. Тайван също продължава да следи развитието на регионалната икономическа интеграция и да търси всички възможни възможности за участие.

Тайванският съвет за развитие на външната търговия мобилизира ресурси от правителствените и индустриалните организации, за да помогне на компаниите да разширят своя глобален обхват. Съветът ще отбележи 50-годишнината от основаването си през 2020 г., също инициира специални проекти за развитие на глобални пазари с цел разрастване на външната търговия, която задвижва икономиката на Тайван.

Със седалище в Тайпе, екипът на Съвета от 1300 специалисти управлява пет местни офиса и 63 клона по целия свят, предлагайки на тайванските компании широк спектър от услуги като глобален маркетинг, насърчаване на сектора на услугите, дигитален маркетинг и електронна търговия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във