Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Свързваме се със света само през Гърция

Ситуацията на сухопътните границите на европейските страни се променя непрекъснато и драстично, което прави пътуването към или от България с всички видове транспорт невъзможно, съобщават от Министерството на външните работи. Във връзка с превенциите срещу разпространението  на коронавируса почти няма държава в Европа, която към този момент да не е въвела ограничителни мерки - затваряне на граници или на отделни ГКПП, засилване на граничния контрол, спиране на самолетни полети, затваряне на летища.

По основните сухопътни маршрути в посока България проблеми има или е невъзможно преминаването  на сухопътните граници от Италия, Австрия,  Словения, Хърватия, Унгария, Сърбия, Албания, Република Северна Македония, Румъния. Ситуацията се променя всяка минута, сочат данни на дипломатическите ни представителства.

Последната новина дойде от Турция. От 00.00 ч. днес южната ни съседка затвори границата си с България и Гърция. Няма да се пропускат чужденци с леки коли, микробуси и автобуси, само турски граждани. Мярката ще важи за влизащи и излизащи от страната пътници. След полунощ няма да се позволява влизането в Турция и на граждани на трети страни, които са били в България или Гърция в последните 14 дни.

Ограничението е по разпореждане на турското вътрешно министерство и ще се прилага за всички гранични пунктове с България и Гърция. За товарните превози обаче няма да се налагат никакви ограничения. Те ще се пропускат през ГКПП "Капитан Андреево" и ГКПП Лесово - Хамзабейли, който свързва Елхово с турския град Лалапаша. Но, както е известно от българската страна на границата стои километрична опашка.
По-рано във връзка с епидемията от новия вирус временно бяха прекратени и влаковите връзки между Истанбул и София. 

Турция потвърди за първата жертва на вируса, броят на потвърдените случаи вече е 98 души.

Сръбското правителство разшири списъка на страните, от които не пропуска граждани, идващи от тяхна територия.  Граждани, идващи от Франция, Германия, Словения, Австрия, Испания, Гърция и Швейцария, няма да бъдат допускани да преминават на територията на страната, включително транзит. Тези страни допълват досегашния списък, състоящ се от Италия, Иран и Румъния, както и от отделни градове и провинции на Китай и Република Южна Корея. За транзитно преминаващи товарни автомобили от Италия към Турция през Словения, Хърватия, Сърбия и България е предвиден коридор.

Взето е решение за затваряне на сухопътните ГКПП на Република Северна Македония с изключение на Табановце, Деве Баир, Кяфасан, Богородица и Блаце. Пунктовете се затварят за преминаващите граждани (включително автобуси), но не и за товарен трафик. Така се затварят два ГКПП с България - при Петрич - ГКПП Златарево - Ново село, и при Благоевград -  ГКПП Логодаж (Станке Лисичково- Делчево). Отворени на границата с България остават гранично пропусквателни пунктове  Гюешево/Деве баир. Също така временно се затваря летище „Св. Апостол Павел“ в Охрид.

Считано от 14 март, 16 часа, за един месец бяха затворени ГКПП на Румъния с пет държави – България, Сърбия, Унгария, Украйна,Молдова. ГКПП с България са:  Черна вода – Кардам, Добромир – Крушари, Липница – Кайнарджа, Свищов – Зимнича (повреда във фериботна връзка), Турну Мъгуреле – Никопол, Бекет – Оряхово.

Гърция няма ограничения на ГКПП Промахон и ГКПП Маказа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във