Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

СВЪРШИ СЕ С ФИКСИРАНИТЕ ЦЕНИ НА ЦИГАРИТЕ

Наредбата, според която цените на цигарите се определят от правителството, ще престане да действа от 1 юли. Това съобщи министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров след заседание на надзорния и управителния съвет на Булгартабак Холдинг в Благоевград. Причината е, че по време на една от партньорските проверки на ЕС, извършени в България, е било препоръчано фиксираните цени да отпаднат. Това обаче няма да доведе до автоматичното поевтиняване на цигарите от 1 юли, тъй като за това ще са необходими промени в Закона за тютюна и в някои подзаконови нормативни актове. Докато това стане, сегашните цени на цигарите вероятно ще се запазят.
Въпреки тежкото финансово състояние, в което изпаднаха дружествата от системата на холдинга след въвеждането на по-високи акцизи на цигарите в началото на годината, предприятията започнаха да възстановяват производството си. В Благоевград - БТ спадът му е бил 65% през януари 2006 г., а в Пловдив - БТ - 52%, в сравнение със същия месец на 2005 година. Сега намалението е съответно 11 и 14 на сто. Според Овчаров и при останалите дружества тенденцията е била подобна, но финансовото състояние на предприятията от системата на БТХ вече се подобрява.
Министърът на икономиката припомни, че само преди седмица консорциум адвокатско дружество Събев и съдружници - Евро финанс АД - Балканска консултантска компания ООД е бил избран за консултант по преструктурирането на холдинга и че от него се очаква в кратък срок да предостави програмата за начина на продажбата на първата група предприятия. В нея са включени тютюнопреработвателните дружества и Юри Гагарин БТ. Пловдивското дружество ще бъде пуснато за продажба на фондовата борса най-късно през август. Останалите дружества от тази група също трябва да бъдат продадени, а за тези, за които не се намери купувач, се очаква да бъдат обявени в ликвидация в началото на 2007 година.
През август ще бъде готова и стратегията за развитието на холдинга, като към евентуалната му продажба ще се пристъпи през втората половина на годината. Съществува и вариант БТХ да не бъде продаден, допълни Овчаров. Докато министърът на икономиката и енергетиката разглеждаше цигареното производство във фабриката в Благоевград, някой два пъти подвикна оставка по негов адрес.

Facebook logo
Бъдете с нас и във