Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Свободните творци ще получат по три работни заплати

Най-нуждаещите се свободни творци ще получат по три работни заплати плюс осигуровките. Мярката засяга актьори, художници, музиканти, литератори. Това съобщи министърът на културата Боил Банов на брифинг днес.

Ще бъдат подкрепени артисти, които през миналата година са заработили до 1000 лева на месец. Сумата ще се отпусне за времето на извънредното положение плюс още един месец. Това не е социална помощ, а подкрепа, подчерта Банов.  

Парите ще бъдат осигурени по програма на фонд "Култура" и ще се кандидатства онлайн. Очаква се да бъдат подкрепени около 1200 души, уточни социалният министър Деница Сачева. За целта ще бъдат отпуснати около 2,7 милиона лева. Тя съобщи, че се продължава програма "Мелпомена", която е на стойност над 2 милиона лева и по нея ще бъдат открити над 200 работни места.

Ще има и възможност за получаване на безлихвени кредити до 1500 лева с удължен срок на изплащане за 10 години. Прилага се и мярката по схемата "60:40" за запазване на работните места в предприятията, включително за тези, занимаващи се с артистична и творческа дейност.

Министърът на културата обяви, че вече се мислят механизми, които ще бъдат използвани след излизане от извънредното положение.

Очаквайте подробности

Facebook logo
Бъдете с нас и във