Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Свободният енергиен пазар се готви за среща с малкия бизнес

С правителство или без него, процесите в бизнеса не спират, защото става по-лошо. А още по-лошо ще стане, ако енергетиката изпадне в ступор, защото този сектор се следи от Европейската комисия по-зорко и от печално известната съдебната реформа.

 

През годините България достатъчно бе изостанала в либерализацията на енергийния пазар у нас, но през последните години успя донякъде да навакса пропуснатото. Остава да бъдат извървени още няколко много важни финални крачки, но точно те - явно по някакво неписано правило - отново ще се окажат най-драматичните. За кой ли път...

До 30 юни 2021 г. целият малък бизнес

е длъжен да купува ток на свободния пазар.

Тоест - всички кафенета кантори, офиси, аптеки и други обекти, независимо от това дали са ЕТ, ООД, ЕООД, АД или ЕАД - ще получават ток при свободно договорени цени. На регулирания пазар остават само битовите потребители.

Процесът започна още през есента на миналата година. Идеята е като при личните лекари: избираш си джи пи и в един момент, ако не ти харесва работата му, го сменяш с друг личен лекар. Разликата е в "трансферния прозорец", както се казва на футболен жаргон. При личните лекари той се отварят два пъти годишно - от 1 до 30 юни и от 1 до 31 декември. Докато при личните доставчици на ток този "прозорец" ще си е отворен целогодишно. С други думи - всяка фирма

може да сменя доставчика си всеки месец,

но при едно условие: до 10-о число да си е платила сметката до стотинка.

Връщаме се обаче на основната тема. До заветната дата 30 юни остават два месеца и половина, но до момента само 20% от фирмите са се възползвали от възможността да си изберат "личен" доставчик на ток. Ако трябва да се вярва на обобщените данни на статистиката, работодателските, синдикалните и браншовите организации, в България има над 350 000 фирми и неправителствени организации.така че се задава едно... мътно и кърваво чудо.

За да си представим по-ясно какво е напът да ни си се случи, ще приемем, че в България има 350 000 юридически лица. От тях до момента на свободния пазар са излезли едва 70 000 "бройки". Останалите 280 000 трябва да си изберат "лични" доставчици и да сключат договори с тях през следващите... 40-45 работни дни (горе-долу толкова остават като извадим от сметките съботите, неделите, великденските празници и Герговден). И, ако не се вместят в този срок,

цената на доставяната електроенергия ще скочи значително.

Защо се случва това?

Най-просто казано – така се получава добра конкуренция на пазара, което в дългосрочен план дори може да доведе до поевтиняване на енергията за потребителите. Такава тенденция в момента обаче все още не се наблюдава, обясняват енергийни търговци. Въпреки че това е едно от задължителните изисквания към България еоще от епохата на преговорите за присъединяване към ЕС през 1999-2005 година.

Промяната ще внесе и още ликвидност на пазара, а оттам ще се подобри и конкуренцията. Енергийните търговци също така могат да предложат различни цени, освен дневна и нощна тарифа, които да са съобразени с изискванията на клиента.

Така например, една аптека може да реши да бъде еко и да иска да купува само възобновяема енергия. А пък адвокатска кантора да избере патриотичното начало и търси ток само от български централи. Това са само част от опциите.

Собствениците фирми могат да бъдат спокойни: на 30 юни токът няма да бъде спрян. Ако дадена компания обаче не сключи договор с търговец на електроенергия, ще се наложи да плаща солени сметки.

Според закона, в този случаи дружеството се изпраща служебно към т. нар. Доставчик от последна инстанция, който е длъжен да осигури електроенергията, но на значително по-високи цени. В момента като доставчици от последна инстанция (ДПИ) са признати общо... пет фирми:

държавната мегаструктура НЕК,

старите познайници - ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-про, както и "ЕСП Златни пясъци".

Оттук нататък всеки може сам да пресметне какъв златен дъжд ще се изсипе върху петте ДПК, ако след 30 юни към тях служебно бъдат пренасочени дори само 100 000 закъснели фирми.

Всъщност, печалбите на тези доставчици от последна инстанция ще са много по-големи и далеч по-трудни за изчисления. Причината е една и тя е типично българска - всички да правят всичко в последния момент. Според процедурите, след 30 юни повечето малки фирми могат и да не сменят местното енерго, но за целта трябва да подпишат с него нов договор - защото качеството му вече е друго:

търговец на ток на свободния пазар.

И тогава... Тогава идва голямата тесла. Въпреки че процедурите са безкрайно улеснени от КЕВР, подписването на договор с нов доставчик или преподписване на нов договор с досегашен доставчик отнема около 20 дни. Тоест - най-късно до 10 юни всички... най-малко 350 000 стопански и нестопански юридически лица трябва да са излезли на свободния пазар. Ако искат да им е сравнително евтино, разбира се.

И понеже в България нищо добро не е на добре, законодателят е обзавел бизнеса с още едно двойно дъно:

новият доставчик "върви" с нов електромер!

А това автоматично води до куп ограничения от техническо и нормативно естество. Електромерът трябва да е с дистанционно отчитане и почасово измерване на консумираната електроенергия. Електроразпределителните предприятия са задължени да инсталират такива електромери на обектите, присъединени на средно и ниско напрежение. За различните компании вече са създадени стандартизирани товарови профили, чрез които се определя потребителите в коя група да се ситуират.

Детайлна информация по темата може да бъде намерена в сайтовете на по-големите търговци на електроенергия, но... всичко опира до едно: въпреки направеното от КЕВР и търговците, процедурите си остават същите, а часовникът постепенно се превръща... в таксиметров апарат на "копърка" с турбо помпа.

 

Пламен Симеонов

Facebook logo
Бъдете с нас и във