Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Свинското от 5 области у нас отново ще се търгува в ЕС

Европейската комисия е ревизирала и ще премахне част от ограниченията при производството и търговията на свине и свинско месо за пет области в България, наложени поради разпространението на заболяването Африканска чума по свинете (АЧС). Това са областите Разград, Добрич, Кърджали, Благоевград, област София и община Аксаково в област Варна, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните.

Отчитайки резултатите в борбата с АЧС при домашни свине през 2019 и 2020 година, оценени положително при одитите, извършени от ЕК, и след поредното искане от БАБХ от февруари тази година, ЕК като първи етап в този процес ревизира и намалява ограниченията за петте области в България и община Аксаково.

Комуникацията между БАБХ и Европейската комисия по отношение на останалите области продължава.

Съгласно решение на ЕК територията на Северна България, областите Благоевград, Кърджали и Област София бяха категоризирани като зони от Част III (региони, в които е установена поява на АЧС както при домашни, така и при диви свине). Останалата част от територията на страната е зонирана като Част II (констатирано заболяване само при диви свине). Целта на определянето на тези региони и въведените ограничения в териториите от Част III бе да се предотврати разпространението на АЧС и да се защити единният пазар и международната търговия на Европейския съюз.

С новото преразпределне на регионите от Част III в Част II свиневъдите от областите Разград, Добрич, Кърджали, Благоевград, Област София и община Аксаково ще могат да се възползват от облекчения в режима за търгуване на свинско месо и продуктите от него, произведени от местните ферми, в Европейския съюз.

Напомняме, че АЧС е заболяване с икономическо отражение върху свиневъдния сектор. Месото, произведено и добито в региони, в които вирусът е бил установен, е напълно безопасно за консумация от човека.

Към момента свинското месо с произход от български свинеферми свободно се продава във всички търговски обекти в страната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във