Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Свинското месо е поскъпнало с 25 до 30% заради африканската чума

Свинското месо е поскъпнало с 25 до 30% за по-малко от месец заради Африканската чума по свинете. До есента може да скочи с още 15%, прогнозира Румен Андреев, който е изпълнителен директор на едно от най-големите предприятия за производство и преработване на свинско месо у нас. Той смята, че чумата не е единствената причина за тенденцията, а и влиянието на световните пазари.

"Неизбежно е поскъпване на цените, което поскъпване е свързано със събития, които се случват в цял свят, а не само в България. Китай като страна, която е най-голям консуматор на свинско месо, унищожи половината от поголовието си - те започват да внасят много месо от Европа, което ще повлияе върху цените“, посочи Андреев.

Според него ако не се вземат бързи и адекватни мерки, страната ни ще загуби един цял отрасъл

“Много е важно да няма паника сред населението, за да не спадне консумацията. Другото, което е много важно да се разбере - неизбежно е поскъпване на цените, което поскъпване е свързано със събития, които се случват в цял свят, а не само в България. Китай като страна, която е най-голям консуматор на свинско месо, унищожи половината от поголовието си(от прасета)- те започват да внасят много месо от Европа, което ще повлияе върху цените“, каза oще Румен Андреев пред БНТ.

31 юли е последният ден, в който стопаните на заразени животни в Северна България могат доброволно да ги умъртвят. Разпореждането бе издадено от Министерството на земеделието във вторник.

Срокът е южната половина от страната е 2 август. След тази дата никой няма да пита стопаните, а животните им ще бъдат принудително умъртвени. Разпореждането предизвика възмущение заради дадените кратки срокове - буквално от днес за утре.

Facebook logo
Бъдете с нас и във