Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Свикват транспортната комисия в парламента за Хитрино

Висока скорост при навлизане в гарата, грешна подредба на влаковата композиция или неизправност на подвижния състав са най-вероятните причини за трагедията в Хитрино, заяви пред Нова телевизия депутата от РБ Настимир Ананиев, който е председател на парламентарната комисия по транспорт.

В понеделник свиквам извънредно заседание на транспортната комисия за изясняване на причините, каза Ананиев.

Самото разследване ще покаже кой какво е свършил или не е свършил, за да се стигне до тая трагедия, обясни Ананиев. Той припомни, че звената за транспорти инциденти правят ежегодни доклади и може да се проследи дали за жп-района Хитрино е докладвано за потенциален риск. Взети ли са всички мерки има ли отговорни длъжностни лица.

От независимия национален орган за разследване на транспортни инциденти към Министерството на транспорта ще установят причините.

Ананиев посочи, че произшествието е станало рано сутринта, иначе е щяло да има още повече жертви, защото жп-линията минава през центъра на Хитринои до нея в непосредствена близост са магазини, заведения, полицейското управление, кметството и автогарата, част от които са разрушени. Ананиев каза, че има десетки населени места, през които преминават жп-пътища и трябва да се затегнат мерките за сигурност.

За собственика на композицията Ананиев каза, че по сведенията, дадени му днес от транспортния министър Ивайло Москов, фирмата е изрядна, с дългогодишен опит и без проблеми с нейни композиции до момента.

Управлението на БДЖ не е свързано с конкретния трагичен инцидент. Разбира се реформа в БДЖ трябва да се направи, но това няма връзка с днешното произшествие, категоричен бе Ананиев. По думите му е имало бърза реакция на Пожарната, която заедно с жителите и екипите на терен, са спасили много хора в първия час след катастрофата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във