Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Свидетелят на прокуратурата Лазов не спира да богатее

Един от най- перспективните проекти за изграждането на супер луксозен СПА комплекс в Разлог и 27-те декара имоти на „Гранд Мехомия Разлог“ АД, вече са собственост на Бисер Лазов

„Когато корабът потъва, първо бягат мишките.Тази стара истина добре  илюстрира събитията след "потапянето" на „Корпоративна търговска банка“.

Разликата в този случай е, че доволно „гризкащите“  плъхове от най-близкото обкръжение на прогонения банкер Цветан Василев   не просто са се оттървали  по време на потапянето, но дори и след него успяват да замъкнат със себе си де каквото могат, за да си осигурят битуването  на „твърда земя“ .  И това се случва  под инак „зоркото“ око на прокуратурата, която за да докаже пред обществото колко е загрижена за „изтеклите милиони“,  ги конституира като защитени свидетели.

В предишния си брой в. „Банкеръ“ разказа  в публикация  под заглавие „Кой осигури забогатяването на Бисер Лазов“, за една минимална част от "врътките" , чрез които Лазов и съратниците му  успяват да се превърнат в собственици на сериозна част от активите на вече фалиралата банка, докато тя е владение на синдиците.

Схемата по която е „работено“, както вече сме казали , е прозрачна: преди дружеството длъжник да бъде обявено във фалит и кредиторите му да се легитимират като такива, най-атрактивните му имоти „изтичат“ към фирми на Бисер Лазов.

След „превъртането“ на 120-те  дка във Велинград,  на двата твърде  големи имота в курортното селище „Априлци“, на апартаментите в Банкя и т.н. и т.н., за които вече разказахме , сега интересът ни се насочи, към „развитието“ на ситуацията в още едно дружество  със солидна имотна партида – „Гранд Мехомия Разлог“ АД.

Ако съдим по официалните документи, вписани в търговския регистър, до затварянето на банката, през 2014 г. то е било собственост на „Лекс пропъртис“  АД.  При учредяването на дружеството през 2013 г. , то е било с капитал от 7 304 080 лв., разпределен  в акции от 1 лев всяка. В списъка на лицата, записали акции са „Лекс груп България“ ООД  с 5 619 320 акции, което апортира в новото дружество три големи имота в Разлог с  обща квадратура от  близо 27 декара.

Другите акционери са Георги и Румяна Райчеви, които вкарват в дружеството  шест свои имота във варненската община Аврен, срещу които всеки от двамата получава  по 842 380 акции.

От този документ става ясно, че  най-големият от имотите в Разлог разполага  с одобрени архитектурни проекти и с издадено разрешение за строеж от 2007 г. за изграждането на жилищен комплекс „с повишена степен на лукс с название  „Гранд Мехомия“.

Доста признаци подсказват, че намеренията са били апетитните терени в Разлог да бъдат реализирани  по подобаващ начин. За това говори и информация в списание „Градът“ от 29 септември 2007 г., в която се казва : „Започна строителството на луксозен ваканционен комплекс“ . От нея се разбира  в него, че става въпрос за „Обект ваканционен комплекс "Гранд Мехомия енд СПА" Разлог“.  Като инвеститор в него е посочен "Лекс груп България", а проектант е била варненската фирама "Тектон инженеринг“.

Още  интересна информация за обекта може  да се намери  в интернет пространството от това време.

Медиите обявяват, че  „търг за ваканционно жилище на нечуваната досега у нас цена от 2 млн. EUR се очаква в Разлог в средата на 2008 година. Имотът е най-луксозният апартамент в проекта  Гранд Мехомия СПА на варненската компания Лекс груп България. Той заема площ от 500 кв. м на целия последен етаж в комплекса, с прекрасна панорама, със собствени SPA център и асансьор, бронирани стъкла, индивидуална система за охрана, с най - добрата в света мебелировка от Италия. Жилището включва приемна, кабинет, гостна, няколко спални и други помещения“.

„Предлагаме имот за шейхове като в 7-звездния хотел Бурж ал Араб в Дубай“ , коментира по това време управителят на „Лекс груп“  България Георги Райчев. И уточнява, че началната цена е 4000 EUR/кв. м, но очаква тя да бъде значително надхвърлена при наддаването.

Хора от компанията за луксозни имоти Unique Estates  коментират по това време, че офертата наистина е уникална за България, а цена като  крайната  не е постигана досега. Илияна Барлиева,член на ръководството на компанията обаче изразява и опасения доколко тя е постижима. Районът около Катарино СПА в Разлог е уникално място като природа и строителство, но курортът все още не е със световна известност.

Строящият се "Гранд Мехомия СПА" ще е най-големият комплекс на варненска фирма в Разлог, съобщават още медиите. „Той ще е с разгъната площ над 32 000 кв. м, на  стойност 16 млн. EUR. Ще бъде разположен на 20 дка. до известното селище Катарино СПА и ще включва близо 400 апартамента и 5-звезден хотел, обградени с гора. В комплекса ще бъде изграден и първият у нас SPA център от фирма номер едно в света - Термариум, Австрия. За първи път целият инженеринг - от проектирането  до въвеждането  в експлоатация, се реализира от един изпълнител - Тектон Инженеринг от Варна“, четем в информациите от 2008 година. Какво обаче се е случило с този меко казано привлекателен проект, чието строителство беше стигнало да фаза "груб строеж" можем само да гадаем.

Част от отговорите идват отново от документите в Търговския регистър. Ако съдим по книгата на Акционерите на „Гранд Мехомия Разлог“  година след затварянето на Корпоративна търговска банка ,

движението на акциите в това дружесто е прелюбопитно.

На 8 март 2016 г. „Лекс пропъртис“  джиросва 2 544 хил. акции на „Реал Стил“ ЕООД ( 76.93% от капитала му), и 506 акции в полза на Георги Славчев Георгиев . Седмица по-късно – на 15 март 2016 г. същите тези акции  (на „Реал Стил“ ЕООД), са отново прехвърлени, този път на „Иновейшън трейд“ АД. То  пък от своя страна е собственост на друго дружество на Бисер Лазов - „Интерфинанс инвест“ ООД и „Стрега“ ЕООД на спътницата му в живота и в бизнеса Албена Андреева, която също е защитен свидетел на прокуратурата по делото КТБ...

Физическото лице Георги Георгиев се разделя със своите акции, като ги джиросва на физическото лице – Бисер Лазов.

Крайният резултат от тези врътки  

може да се види в  списъка на акционерите , присъствали на събранието на „Гранд Мехомия Разлог“ АД  на 27 юни 2016 г. Списъкът  се свежда до„Иновейшън трейд“ АД (с 99.98%) и до Бисер Лазов ( с 0.02%) ...

Срещу какво и колко -, няма как да стане ясно?!

Или казано накратко „пазителят“ на активите на Корпоративна търговска банка продължава да „захлебва“ , докато свидетелства срещу десетки хора, които са работили в Корпоративна търговска банка, но едва ли могат да се похвалят с подобно на неговото имотно състояние.

Историята  за придобиването на безценни имоти в цялата страна, както и историята на  пътя му от свидетел на прокуратурата до превръщането му в милионер продължава....

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във