Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Световноизвестен архитект ще превърне София в зелен град

Световноизвестният архитект Ян Геел изготви доклад, който предвижда удължаване на пешеходните зони и велоалеите в София. Това каза на пресконференция в Столичната община кметът Йорданка Фандъкова.Специалистът по градска среда беше поканен преди година от Столичната община, за да помогне в планирането на работата по превръщането на София в зелен град.

"Част от мерките и решенията на проблема с достъпността вече се изпълняват. Докладът ще се превърне в програма, по която да се работи в посока улесняване трафика в града, подобряване връзките между парковете, оформяне на публичните пространства. Действията по проекта ще се осъществят в рамките на повече от един кметски мандат. След публикуване на доклада специален екип, под ръководството на главния архитект на София Здравко Здравков и заместник-кметове, ще подготви и програма с три вида мерки. Първите мерки са краткосрочни, които са предвидени с хоризонт 2020 г. Средносрочните мерки трябва да се изпълнят до 2025 година, а дългосрочните - до 2030 година", обясни Фандъкова, цитирана от БНТ.

Докладът показва големи предизвикателства - промяна на начина на живот в града, удължаване и организиране на пешеходните зони, въвеждане на спокойната зона. Най-тежката задача по доклада се отнася за частта с веломрежата в столицата. Предлага се свързване на съществуващите велоалеи помежду им, както и с центъра на града, което обаче среща отпор от страна на шофьорите.

„Четири са основните направления в доклада на известния архитект“, посочи главният архитект на София Здравко Здравков. Първото направление е свързано с градска идентичност - да се подобрят пешеходните и транспортните контакти с Витоша. Второто е за подобряване на начина на предвижване - чрез подобряване на пешеходната мрежа, обществения транспорт, велоалеите и пешеходните зони. На трето място ще се работи и за изработване на системи за обвързани пешеходни трасета - пешеходни пространства с връзка с паркове и обществени места.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във