Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

СВЕТОВНИТЕ ЛИДЕРИ БИСТРЯТ КРИЗАТА

Все още не е ясно дали ще успеят да намерят общ език ръководителите на 18 държави плюс Европейският съюз, които се събраха във Вашингтон да обсъдят с отиващия си президент на САЩ Джордж Буш как да процедират с бързо напредващата финансова криза. Защото канцлерът на Германия Ангела Меркел настоява за регулиране на хеджинговите фондове, докато щатската администрация защитава свободните пазари и предупреждава задграничните си колеги, че прекаленият контрол може да задуши растежа. Едно нещо от срещата на върха на лидерите от Г-20 обаче е абсолютно ясно - колко дълбоко кризата прекроява икономическата карта на планетата и че старата гвардия от западни сили, моделирала финансовите устои след края на Втората световна война в Бретън Уудс, САЩ, постепенно минава на втори план.
Сантименталната прилика с миналото е, че френският президент Никола Саркози предложи срещата, а американският му колега Джордж Буш се съгласи страната му да бъде домакин. Но този път най-ухажваната държава вероятно ще е Китай. Със своите близо 2 трлн. щ. долара чуждестранни резерви и все още растяща икономика тази държава е сред малцината участници, които имат реални финансови възможности да помогнат на партньори в беда директно или като попълнят хазната на МВФ, откъдето впоследствие да се отпускат спешни заеми. Същото се отнася и за Саудитска Арабия - единствения нефтен производител от Персийския залив, който участва във форума и пред който английският премиер Гордън Браун ходатайства за пари за Фонда. На 14 ноември пък правителството на Япония потвърди, че е готово да даде 100 млрд. щ. долара на международния кредитор.
Преди срещата на върха бившият съветник по националната сигурност на президента Джими Картър - Збигнев Бжежински, заяви, че вече има нужда и от други участници в световните форуми. Някои от тях - от Аржентина до Австралия - пострадаха тежко от кризата, зародила се на щатския ипотечен пазар и заляла Европа, след като изпадналите в паника инвеститори изтеглиха капиталите си от развиващите се пазари, за да покрият загубите у дома. Други, като Южна Корея, приемат сегашните проблеми като кошмарно повторение на азиатската криза отпреди десетилетие. Но с огромната разлика, че този път техните правителства провеждат отговорна икономическа политика и са отворили финансовите си пазари. Тяхното присъствие във Вашингтон вероятно е резултат от признанието, че финансовата криза вече е заразила целия свят и изисква глобален отпор. Или пък е в отговор на техните оплаквания, че Г-7 кани на срещите си развиващите се държави единствено да вземат участие в кафе-паузите, по думите на Гуидо Мантега - външния министър на Бразилия и председател на Г-20 през тази година.
Като се има предвид пъстрото присъствие и амбициите на лидерите, които участват в сбирката във Вашингтон, възникват много интересни въпроси. И на първо място - дали Европа или Китай ще се възползват от ситуацията да дадат тон за бъдещо регулиране на финансовия сектор? Европейците имат дълъг списък от мерки за предотвратяване на подобни кризи в бъдеще, включително и ограничение на възнагражденията на изпълнителните директори и щателен надзор на банките, хеджинговите фондове и рейтинговите агенции. Те искат също да координират финансовия контрол на отделните държави или чрез колегии от надзорници, или чрез световен съвет за регулиране, който би могъл да е под шапката на МВФ. Европейската комисия вече започна проучване, което ще продължи шест месеца, за начините на хармонизиране на регулирането в Европа. Великобритания иска да се намалят данъците и да се увеличат средствата на МВФ. САЩ се противопоставят на всички тези инициативи. А позицията на Китай за регулирането засега остава пълна мистерия.
На различни брифинги дипломатите на световните сили изразяват надежда, че ще има реални резултати от срещата, които да послужат за основа на бъдещ план за действие и евентуална нова сбирка след стотина дни. Повечето анализатори обаче са на мнение, че заключителното комюнике ще включва по-скоро общи намерения.

Facebook logo
Бъдете с нас и във