Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

СВЕТОВНИТЕ КОРПОРАТИВНИ ЛИДЕРИ СА ОТ САЩ

Американска е челната четворка в последната годишна класация на най-големите компании в света Форбс глоубъл 2000. Корпоративен лидер за трета поредна година е финансовият гигант Ситигруп, следван от промишления конгломерат Дженеръл илектрик, от финансово-кредитната институция Бенк ъф Америка и от застрахователната групировка Америкън интърнешънъл груп. Само четири европейски компании са успели да се вредят в челната десятка - английската банка Ейч Ес Би Си груп (на пето място за втора поредна година), нефтените гиганти Роял Дъч/Шел (седми) и Бритиш петролиъм на осма позиция и швейцарският банков първенец Ю Би Ес на десето място.
Форбс глоубъл 2000 представлява не само най-пълният списък на най-големите и могъщи публично търгувани компании в света, но използва и уникална логика за оценка - общия резултат от точки, събрани от няколко направления в дейността на корпоративните титани - продажби, печалби, активи и пазарна капитализация. Участниците в тазгодишната класация са избрани от 55 държави и са реализирали комбинирани продажби за 24 трлн. щ. долара и печалби за 1.7 трлн. долара. Те имат 88 трлн. долара общи активи, 31 трлн. долара пазарна капитализация и 68 млн. служители. Десетте водещи компании в света са отчели през миналата година общо 10% ръст на продажбите си и 32% на печалбата си, увеличили са активите си с 10%, а пазарната си капитализация - със 17 процента.
В последния списък на Форбс глоубъл 2000 банковият сектор е успял да класира най-много компании (310) и е начело с най-голяма армия от служители - 6 млн. души по целия свят. За втора поредна година групата на фирмите от нефтения и газовия сектор е на първо място по агрегатни приходи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във