Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

СВЕТОВНИТЕ КОРПОРАТИВНИ ГИГАНТИ

Достатъчен е бегъл поглед върху най-големите компании в света, за да се направи едно-единствено заключение - природните енергийни източници движат световната икономика, както никога досега. Пет от първите десет в тазгодишната класация на 500-те най-големи корпорации, направена от сп. Форчън въз основа на данните за приходите им през 2005-а, са нефтени компании - с една повече от миналата година. Други четири са автомобилни, а техните клиенти, разбира се, ползват голямо количество бензин. Единственото изключение в челната десятка е търговската верига Уол-Март (Wal-Mart), която беше изместена като номер 1 от Ексън Мобил(Exxon Mobil) след четиригодишното си царуване.
Господството на големия петрол е резултат от едно десетилетие консолидация, комбинирано с високи до небесата цени на суровия нефт и повишение на търсенето в световен мащаб. Приходите на американския гигант Ексън за 2005-а са се увеличили с 26%, а печалбите й достигнаха 36 млрд. щ. долара и с това отбеляза рекорд в историята на класацията на сп. Форчън. Още две американски петролни компании - Шеврон (№ 6) и КонокоФилипс (№ 10), се придвижиха напред и влязоха в Топ 10, измествайки Дженеръл Илекрик (General Electric), която остана извън десетката (на 11-о място) за първи път от 1997 година насам.
Но нефтените корпорации не са единствените, които процъфтяват. Годината беше отлична за повечето компании, намерили място в класацията на 500-те най-големи. Печалбите им са отбелязали 30% ръст, а общите им приходи възлизат на 18.9 трилиона щ. долара (или една трета от световния брутен вътрешен продукт).
Компаниите, работещи в традиционните браншове, отчетоха най-високи печалби. Минният сектор и добивът на суров нефт, като се изключат петролните гиганти, притежаващи огромни рафинерии, се радваха на 77% увеличение на печалбите. Заедно с рафинериите секторът е генерирал приходи от 2.8 трилиона щ. долара, с 27% повече от предишната година. Единственият сектор, който работи също толкова добре, е финансовият. Той отчете най-висок ръст на приходите - 47 процента.
За разлика от 90-те години на ХХ век, когато софтуерът, медиите, здравеопазването и търговията на дребно бяха водещи за икономическия растеж, в момента тенденцията се променя. Развиващите се пазари сега се движат най-бързо и имат ненаситен апетит за суровини и ресурси.
Най-голямата компания извън САЩ е също производител на петрол. В тазгодишната класация холандският енергиен гигант Роял Дъч Шел (Royal Dutch Shell) зае трета позиция, изпреварвайки Бритиш петролиъм (British Petroleum). Но това се дължи не толкова на скромния 14% ръст на приходите на Шел, колкото на промяната в счетоводството на Бритиш петролиъм. Корпорацията спря да отчита доходите от търговията със стоки, тъй като те се уравновесяваха от разходите. На някои това може да им изглежда незначителна подробност, но сумата възлиза на около 105 млн. щ. долара и ако тя бъде прибавена към общия резултат, Бритиш петролиъм би заел лидерското място в класацията. Освен това корпорацията отчете 45% ръст на печалбата си. Руската държавна фирма Роснефт (Rosneft), заемаща 367-о място в списъка, в чиито ръце са някои от най-големите петролни запаси в света и която се движи на бързи обороти към многоочакваното си излизане на борсата този месец, е увеличила четирикратно приходите си и петорно печалбите си.
Въпреки че 2005-а беше нещастна година за Дженеръл Мотърс (General Motors), тя отчете 10.6 млрд. щ. долара загуби, но все пак остана най-големият автомобилостроител в света и зае пета позиция в класацията на сп. Форбс. След нея се нареждат ДаймлерКрайслер (DaimlerChrysler), Тойота (Toyota) и Форд (Ford) - съответно на седмо, осмо и девето място. Не че автомобилната индустрия се разраства особено - приходите на тези четири корпорации са отбелязали едва 4% ръст. Йерархията в сектора може да се промени много скоро. Със сегашния си темп на растеж Тойота ще надмине по приходи както Дженеръл Мотърс, така и ДаймлерКрайслер и ще стане най-големият производител на коли през 2006-а.
Всяка девета компания в списъка е банка. От Ню Йорк до Бомбай приходите на този сектор като цяло са се увеличили с 24 процента. Ръстът се дължи на увеличаващите се цени на металите и енергията и на многото заеми, които определено действат в полза на международните пазари и ефектът се мултиплицира. Особена впечатляващи са резултатите на европейските финансови институции. Печалбата на швейцарската инвестиционна банка Ю Би Ес (UBS) скочи със 73% миналата година благодарение на управлението на активи. Френската Креди Агрикол (Credit Agricole) отбеляза 88% увеличение на приходите, базираната в Брюксел Фортис (Fortis) отчете 49% ръст на доходите, тези на Дойче Банк (Deutsche Bank) нараснаха с 37%, а белгийската Дексия (Dexia) се изкачи 236 позиции напред в класацията до 55-то, като отбеляза 259% ръст на приходите.
Печалби отбелязаха и банките извън Европа. Щатската Ситигруп (Citigroup), която откри над 100 клона в страни като Мексико, Бразилия и Русия, е на трето място по размер на печалбата измежду намерилите място в списъка. Банк ъв Америка (Bank of America) я следва по петите, заемайки четвърто място по този показател. В Южна Корея Кукмин Банк (Kookmin Bank) увеличи повече от четири пъти печалбата си, а приходите й са 18 млрд. щ. долара. Държавната банка на Индия (State Bank of India) за първи път влезе в класацията (№ 498), присъединявйки се към още пет индийски компании. Приходите на четири китайски банки достигнаха общо 93 млрд. щ. долара, в сравнение със 76 млрд. щ. долара за 2004 година. Между тях е и Индустриална и търговска банка на Китай (Industrial Commercial Bank of China), която постигна рекордно висок 15-кратен ръст на печалбата си.
Китай е на първо място по брой на нови попълнения - в тазгодишната класация успяха да влязат четири нови компании, като по този начин броят на китайските фирми в списъка достигна двадесет, а Австрия е за първи път в класацията благодарение на производителя на бензин OMV (№ 334).

Ръст, отбелязан от 500-те най-големи компании
Увеличение на приходите за 2005-а спрямо 2004-а - 12.7 процента.
Общи приходи - 18.93 трилиона щ. долара.
Увеличение на печалбите за 2005-а спрямо 2004-а - 30.3 процента.
Общи печалби - 1.21 трилиона щ. долара.

Първите десет в класацията
Място в класацията Страна Приходи (в млн. щ. долара)
2005 2004
1 3 Ексън Мобил САЩ 339 938
2 1 Уол-Март САЩ 315 654
3 4 Роял Дъч Шел Холандия 306731
4 2 Бритиш петролиъм Великобритания 267 600
5 5 Дженеръл Мотърс САЩ 192 604
6 11 Шеврон САЩ 189 481
7 6 ДаймлерКрайслер Германия 186106
8 7 Тойота Мотър Япония 185 805
9 8 Форд Мотър САЩ 177 210
10 12 КонокоФилипс САЩ 166 683

Facebook logo
Бъдете с нас и във