Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Световната търговия продължи да нараства през май

Световната търговия продължи да нараства през май, което е знак за глобалното икономическо възстановяване от последиците от коронавирусната пандемия, въпреки нестихващото разпространение на нови щамове.

 

Индикаторът, разработен от The Wall Street Journal, сочи увеличение на глобалния търговски оборот от 1.18% през май в сравнение с месец по-рано. Стойността на индекса е коригиран със сезонния ръст и спад в износа на стоки между държавите.

Оказва се, че въпреки че нарастването на външната търговия се забави в сравнение с април, тя е в унисон с други показатели, показващи активно възстановяване на световната икономика през второто тримесечие, допълва WSJ, цитиран от агенция „Блумбърг“. На годишна база, спрямо май 2020 г., оборотът се е увеличил с 46 процента.

Именно заради това американското издание обобщава, че обемите на търговия със стоки се възстановява значително по-бързо след спада, причинен от пандемията на коронавируса, отколкото след глобалната финансова криза, започнала през 2008 година.

Освен това отчетеният ръст на оборота до голяма степен се дължи на нарастващото търсене на голям брой продукти и не толкова на услуги за работа и обучение от дома - от компютри до офис мебели. Потребителите успяха да увеличат разходите за стоки, включително поради факта, че способността им да харчат за услуги е ограничена. Не на последно място трябва да се отчетат и мерките на държавна подкрепа.

За своето проучване WSJ използва данни от осем държави в шест региона на света. Според Световната търговска организация (СТО) тези държави формират общо 39.1% от стойността на глобалния износ на стоки през 2019 година. За да отчете останалите 60.9%, WSJ прилага мащабни коефициенти въз основа на дела на експорта на всеки отделен регион.

Facebook logo
Бъдете с нас и във