Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Световната икономика губи 1 трилион долара годишно от изхвърлянето на храна

В света една трета от хранителните продукти се изхвърля в боклука, а световната икономика губи от това около 1 трилион долара годишно. Това показаха данни на Световната продоволствена програма, която е специализирана агенция на ООН за борба с глада в света. Според изчисленията на експерти, ако загубите на храна се намалят наполовина, международната общност ще може да постигне значителен напредък в борбата с глада.

Световната продоволствена програма започна нова кампания Stop The Waste, чиято основна цел е да спре безсмисленото изхвърляне на храна. Глобалното движение за подпомагане на борбата с хранителните отпадъци насочено към собствениците на ресторанти и магазини, както и към гражданите и ги призовава да съхраняват добре продуктите, да не купуват твърде много и да не изхвърлят храна, която все още може да бъде използвана.

"Независимо дали става въпрос за плесенясало парче сирене или стар морков, забравен в хладилника, много често тези привидно развалени продукти могат да бъдат спасени и включени във вкусно ястие. Ето защо Световната продоволствена програма на Обединените нации обяви старта на Stop The Waste - глобална кампания за повишаване на осведомеността за огромните количества годни за консумация храни, които ежедневно се изхвърлят - навик, който трябва да бъде преодолян, ако искаме да направим реален напредък в изкореняването на глада в световен мащаб", поясниха от Световната продоволствена програма.

Годишно в света се произвеждат 4 милиарда тона храна и това ще бъде достатъчно за всички жители на планетата, ако храната се използва и разпространява разумно и по предназначение, отбелязва Световната продоволствена програма. Близо 1.3 милиарда тона продукти на годишна база се изхвърлят в световен мащаб. Програмата на най-голямата хуманитарна агенция предлага намаляване на отпадъците чрез най-прости мерки, като например промяна на условията за съхранение на продуктите. Новата кампания вече привлече редица известни готвачи по света.

Facebook logo
Бъдете с нас и във