Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Световната банка ще помогне на България да излезе от групата на „плахите иноватори“ 

Световната банка ще съдейства на българските институции за развитие на иновациите и дигитализацията на икономиката ни. В понеделник зам.-министърът на икономиката Лилия Иванова и Фабрицио Дзарконе, постоянен представител на Групата на Световна банка за България, Чехия и Словакия проведоха среща, на която се договориха  за партньорство.

Резултатите от аналитичните и консултантски услуги, които е предвидено да се предоставят от Групата на Световната банка, се очаква да рефлектират върху възможностите за България да стимулира икономическия растеж чрез инвестиции в иновации, както и върху капацитета на предприятията да станат по-иновативни, по-конкурентни на българския и международен пазар. Двамата обсъдиха още възможностите  да се развие стабилна и устойчива екосистема на стартиращи предприятия, както и да се премине от традиционната към кръгова икономика, което да засили ефективното използване на енергия и ресурси.

Друга цел ще бъде да се засили и ролята  на индустриалните зони за предоставяне на услуги и продукти с добавена стойност, която да допринася за иновативността на предприятията в и около територията им. Иванова акцентира, че страната ни се стреми да премине от групата на т.нар. „плахи иноватори“  и да се присъедини към групата на т.нар. „умерени“ иноватори.

Проблемът е, че на иновационната карта на Европа продължаваме да сме в периферията, като страната ни остава на равнището от 2010 г. по редица показатели за състояние и развитие на иновационния потенциал, сочи докладът „Иновации.бг” за 2018 г. Изключение е секторът на информационните технологии. Оказва се, че в страната се разждат много добри идеи, но те рядко стигат до пазарна реализация. Явно трябва да се търси подходящ финансов механизъм, които да мотивира иноваторите. 

За научно-изследователска и развойна дейност у нас се отделя под 1% от БВП, като намалява и броят на персонала, зает с научни изследвания. Сравнителен анализ на резултатите от Европейското иновационно табло, което е измерител за развитието на националните иновационни екосистеми, показва, че България си е поставила за цел да премине от групата на „скромните“ към  „умерените“ иноватори  през програмния период 2014-2020 г., като постигне 50% от  средното равнище на иновативност за ЕС.

Анализът за миналата година показва, че общият показател за нашата страна е 48% от средното равнище на ЕС през 2010 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във