Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Световната банка ще оценява помощта за малките и средни предприятия

Световната банка ще се запознае и оцени програмите и проектите, предоставяни от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия. Това стана ясно по време на среща между представители на институцията и ръководството на агенцията. На разговорите присъстваха Наташа Капил, ръководител на програмата за финанси, конкурентоспособност и иновации за Европейския съюз в Световната банка,  Ануар Ариди, специалист по развитие на частния сектор за Европа и Централна Азия в Световната банка,  Леонардо Иаковоне, водещ икономист за бизнес, предприемачество и иновации в Световната банка,  Виолета Панталеева, главен директор на главна дирекция “Развитие на малките и средните предприятия” и  Бойко Таков, изпълнителен директор на агенцията. 

Оценката на ефективността на изпълняваните програми и проекти има за цел да провери доколко те са полезни и каква качествена стойност дават на бенефициентите си. Въз основа на получените резултати ще се изготви кохерентен анализ на инструментите и препоръки за подобряването им.  

Бойко Таков обърна специално внимание на планираната сесия на Националния иновационен фонд. „Очаква се увеличение на средствата, които се отпускат от държавния бюджет за финансиране на Националния иновационен фонд. През годините бюджетът на Фонда е варирал от 5 млн. лв. до 10 млн. лв. Агенцията организира и управлява от 10 години дейността му, като за този период е била разпределена 75 млн.лв. безвъзмездна финансова помощ за проекти за научно развойната и иновационната дейност", обясни Таков.

Представени бяха още текущата ваучерна схема по ОП „Иновации и конкурентоспособност“ за предоставяне на услуги за емитиране на ценни книжа на малки и средни предприятия и стартиращата през есента схема за предоставяне на услуги за информационни и комуникационни технологии.

„В момента в изпълнение са 5 проекта от общо 8, финансирани по програмите Eurostars и Eureka. Програмите са предназначени за подкрепа на малки и средни предприятия, които извършват научноизследователска и развойна дейност и които желаят да работят заедно на транснационално равнище“, обясни още главният директор на главна дирекция “Развитие на малките и средните предприятия” Виолета Панталеева.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във