Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Световната банка предлага данъци върху мазното и сладкото

Световната банка препоръчва данъци върху вредните храни - прекалено мазните, захарни или солени хранителни продукти.

Световната банка подчертава важната роля на правителствата и ги призовава да въведат ефикасни здравни системи и да разработят превантивни мерки като политики за възпитание и образоване на хората.

Затлъстяването вече не е проблем само на богатите страни

Доклад на Световната банка "Затлъстяването: здравето и икономическите последици от предстоящото глобално предизвикателство" хвърля светлина върху затлъстяването и отрицателни въздействия от него за икономиката.

Според доклада затлъстяването е сериозен проблем с тежки последици върху икономиката на бедните страни и тези със средни доходи. Това разбива мита, че наднорменото тегло се среща главно сред богатите страни. Проучването проследява много от актуалните тенденции относно наднорменото тегло и затлъстяването. Последните данни показват, че от 1975 г. затлъстяването е довело до четири милиона смъртни случая в световен мащаб всяка година. През 2016 г. над 2 милиарда възрастни са с наднормено тегло или затлъстяване и над 70 процента от тези души живеят в страни с нисък или среден доход.

Според Анет Диксън, вицепрезидент на отдела "Човешко развитие" на Световната банка, справянето с този проблем ще допринесе значително за поддържането на работната и ще осигури по-висок икономически растеж.

Изследванията показват, че инвестициите в интервенции за борба със затлъстяването биха могли да спасят 8,2 милиона живота в по-бедните страни и да генерират 350 милиарда щатски долара до 2030 г. Това е еквивалентно на възвращаемост от 7 долара на човек за всеки инвестиран долар в превенция на затлъстяването.

Със съдействието на Световната банка Египет стартира национална кампания "100 милиона здравословни животи" за подпомагане на изследователската дейност срещу болести като хепатит С и рискови фактори от незаразни болести (наднормено тегло, затлъстяване, диабет и кръвно налягане). Правителството на Аржентина също потърси помощ от Световната банка за да защити хората от преобладаващи незаразни рискови фактори. 

На същия принцип правителството на Тонга въведе система за "здравословни данъци", която цели намаляване на потреблението на нездравословни потребителски продукти като тютюн, алкохол и захарни напитки. Тонга поиска от Световната банка да оцени ефективността на тази фискална политика, която като цяло е довела до положителни промени в навиците на хората.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във