Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Световен лидер в производството на електронна медицинска апаратура ще инвестира в завод в Пловдив

Заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов (вдясно) връчи сертификат за инвеститор клас "А" на изпълнителния директор на "БТЛ Индъстрийз" АД - Пловдив Георги Петков

Заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов връчи сертификат за инвеститор клас "А" на изпълнителния директор на "БТЛ Индъстрийз" АД Георги Петков, съобщиха от пресцентъра на министерството. Документът се дава за инвестиционния проект "Изграждане на фабрика за производство на електронна медицинска апаратура".  Компанията, която вече над 20 години работи в Пловдив и е световен лидер в разработването, производството и търговията на електронна медицинска апаратура предвижда да разшири производството си и да  построи нова база в Града под тепетата.  Размерът на инвестицията възлиза на близо 20 млн. лв., като се очаква  да бъдат открити 200 нови работни места. По план това производствено съоръжение трябва да бъде завършено през 2021 година и в него да работят над 500 работници.

Заместник-министър Лъчезар Борисов посочи, че регионът около Пловдив се е превърнал в изключително притегателен център за знакови и високотехнологични инвестиции. По думите му градът се е утвърдил като  индустриалната столица на България. Той посочи, че градът е един от лидерите по отношение на ниска безработица, а също и по липсата на икономически неактивно население.

"BTL Industries" е третата по големина компания за производство на физиотерапевтична медицинска техника в света. Компанията е световен лидер в разработката, производството, търговията и сервиза на електронна медицинска апаратура в три направления: Физиотерапия, Кардиология и Естетична медицина. Уредите на компанията се продават в над 120 страни на шест континента. Производствената й база се намира в Пловдив, като разполага и с R&D център. Общият брой на служителите е над 300.

Пло̀вдив е вторият по големина град в България с население 346 893 души по настоящ адрес. Той е управленски център на област и община Пловдив, на община Марица и на община Родопи. Градът е най-динамично развиващият се център в Южна България. Икономиката му се крепи на добре развитата многопрофилна индустрия, на услугите, туризма и информационните технологии.

Благоприятни фактори за това са централното географско разположение и сравнително добрата инфраструктура. Пловдив има международно летище, интермодален терминал, в близост до града минава автомагистрала "Тракия", има добре развита система от първокласни пътища и железопътна мрежа.

От гледна точка на инвестициите с най-голям дял е промишлеността, следвана от търговията. В близост до града е изградена "Тракия икономическа зона", една от най-големите индустриални зони в Източна Европа.

Пловдив е един от важните транспортни центрове на България. Днес през града минават основни автомобилни пътища с международно значение: автомагистрала "Тракия", част от Европейски път Е80, Паневропейски транспортни коридори №4 Паневропейски транспортен коридор №8, който преминава на 5 км северно от Пловдив.

Facebook logo
Бъдете с нас и във