Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Светослав Бенчев след запечатването на петролната и газова асоциация: Няма какво да крием

Българската петролна и газова асоциация (БПГА) ще окаже пълно съдействие на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Асоциацията няма какво да крие. Това заяви юристът Светослав Бенчев, част от екипа на БПГА, по повод внезапната проверка на КЗК, която доведе до запечатване на офиса на Българската петролна и газова асоциация. 

Той поясни, че това е поредната такава проверка от 10 години, откакто той е част от асоциацията.

Акцията е част от разследване за недопустими практики при определяне цените на масовите автомобилни горива по веригата производство/внос – съхранение –търговия на едро – търговия на дребно, както по отделните хоризонтални, така и по вертикалните нива от страна на големите разпространители.

Последното претърсване е било преди две години. Тогава не е беше установено нищо, коментира пред bTV Бенчев.

"Сегашната проверка протича по следният начин - идват служители, събират документите, които са им необходими, правят копия на компютрите, които са в офиса. Документите са разни становища и позиции, които Българската петролна и газова асоциация е отправила прави към различни институции и медии, протоколи от управителни съвети, няма особена информация", обясни той.

Що се отнася до спада на цените на суровия петрол в световен мащаб и нашите цени на горивата, Бенчев поясни, че не може цената на данъчния склад и на бензиностанциите да е една и съща. "В тази разлика от 40-50 ст., както беше казано в медиите, всъщност това са едни разходи, които компаниите правят за да поддържат своя бизнес, служителите и т.н. да плащат заплатите, които държавата има налага“, добави Бенчев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във