Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Създават втора икономическа зона във Варна

"Икономическа зона Острова" ще привлича инвеститори във Варна. Днес първи стъпки за това бяха направени с подписване на меморандум за сътрудничество между Община Варна, държавната фирма "Националната компания индустриални зони" ЕАД, и "Транзитна търговска зона" АД. В документа подписи положиха кметът на Варна Иван Портних, изпълнителните директори на НКИЗ Стефан Стайков и Антоанета Барес, и Юлиян Гендов, председателят на ТТЗ.

"Целта е да обединим усилия като стратегически партньори за развитие на "Индустриална зона Острова", като използваме потенциала на Варна - шестте университета, научните институти, географските дадености, отличната логистика - пристанището, жп инфраструктурата, летището, автомагистрала "Хемус". 

"Индустриалната зона Острова" ще обхване терени около 350 дка - общинска, държавна и частна собственост, които се намират в западната част на южната промишлена зона във Варна. "Обединението със сигурност ще даде възможност за по-бързо решаване на някои проблеми, например, преместване на далекопровода, който минава над единия от каналите, свързващ морето с езерото, и е пречка за някои кораби да стигат до пристанище Варна-Запад, коментира кметът. Инвестициите в инфраструктура ще бъдат съобразени с новите предизвикателства и ще бъдат в плюс и за всички предприятия на острова.

Стефан Стайков обясни, че държавната фирма вече успешно партнира с общините Русе, Видин, Свиленград. "От няколко месеца основен акционер в "Транзитна търговска зона" са Националната компания и мога да кажа, че за пръв път ние имаме партньор, с когото нещата се променят в положителна посока", каза Юлиян Гендов. 

"Икономическа зона Острова" е втори подобен проект, иницииран от Община Варна. Скоро кметът Иван Портних подписа меморандум с кметовете на общините Аксаково, Девня и Белослав за създаване на "Зона за иновации и развитие Варна". Тя ще развива териториите около варненското езеро, използвайки потенциала на четирите общини - кадри, логистика, терени.

Facebook logo
Бъдете с нас и във