Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Създават българо-мароканска търговско промишлена палата

Двустранните търговски отношения между България и Мароко се развиват динамично и възходящо. През първите седем месеца на 2018 г. стокообменът между двете страни възлиза на над 140 млн.щ.д.  и бележи ръст от над 20% спрямо същия период за 2017 г. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов при откриването на българо-мароканския бизнес форум в Казабланка. Форумът е част от посещението на правителствената делегация, водена от премиера Бойко Борисов.

"Българският бизнес има траен интерес и търси възможности за ръст на експорта към икономиките от региона, в това число и към мароканския пазар. В тази връзка той отличи настоящия форум като добра възможност да бъдат представени предимствата и качествата на продуктите, производствените технологии и ноу-хау, използвани в двете страни. Отчитаме също и факта, че ЕС е основен външноикономически партньор на Мароко, който има статут на асоциирана страна към ЕС от 2000 г., а през 2008 г. му бе предоставен "напреднал статут" в отношенията с Евросъюза“, подчерта Караниколов.

Министърът изтъкна, че България се стреми да развива капиталоемки и иновативни производства с висока добавена стойност, да подобрява бизнес климата и възможностите за развитие на технологиите. „Имаме потенциал да привлечем марокански инвестиции и да предоставим благоприятни възможности за дейности в редица области като информационни и комуникационни технологии, електроника и електротехника, машиностроене, авточасти, високотехнологични промишлени производства и услуги, селско стопанство и хранително-вкусова промишленост, транспортна и логистична инфраструктура и туризъм“, каза той.

Икономическият министър представи още възможностите за привличане на марокански инвестиции в българските индустриални зони, за което може да бъде получена подкрепа от страна на „Национална компания индустриални зони” ЕАД, както и да се взаимодейства в областта на високотехнологичната сфера чрез „София тех парк“.

По предложение на домакините ще бъде създадена българо-мароканска смесена търговско промишлена палата, която ще включва браншови организации, смесени палати и отделни представители на бизнеса.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във