Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Създава се нова икономическа зона „Дунав“

Нова икономическа зона ще бъде изградена край Русе. Това е записано в меморандум за сътрудничество, подписан от кмета на Руси Пенчо Милков и инж. Пламен Пенчеив, създател и управител на Тракия икономическа зона. За инициативата съобщи изпълнителният директор на „Клъстер Тракия икономическа зона“ - Катя Стайкова

Предвижда се новият индустриален парк край Дунав,  да бъде наречена на името на втората по дължина река в Европа.

Идеята на инициативата е паралелно с икономическата зона да се развива целият регион, като подобни територии се обособят не само в Русе, но и в околността.

Ако съдим по думите на кмета на Русе Пенчо Милков, целта  е да се появят индустриални зони и в отделните общини от областта, подобно на успешния модел в Южна България. Като мотиватор за сътрудничеството с ръководството на Тракия икономическа зона , той посочи високото организационно ниво на бизнес процесите, която бяха постигнати там и авторитета, който зона Тракия успя да изгради пред всички държавни институции. Нека не забравяме, че „Клъстер Тракия икономическа зона“  обединява шест индустриални зони в района на Пловдив с 35 хиляди работници. Тук намериха място повече от 180 фирми, а инвестициите през последните 25 години надхвърлиха 3 млрд. евро.

Предвижда се новата икономическа зона „Дунав“  да бъде с единно ръководство.

Водещо е желанието ни за съвместна работа между местната и държавната власт, гражданите, образователните институции и бизнеса . Целта ни е да се появят индустриални зони и в отделните общини от областта ни подобно на успешния модел в Южна България“, това е обявил при подписването на меморандума Пенчо Милков.

Подчертана е била и ролята на образователната система за осигуряването на квалифицирани кадри за бъдещите предприятия. Инж. Панчев е посочил, че за решаването на проблема, в зона Раковски - част от Тракия икономическа зона, е бил изграден Център за професионално обучение, в който се полагат непрекъснати усилия за ранното кариерно ориентиране на учениците до 7 клас, стимулира се постъпването им в професионални гимназии и продължаване на обучението им в местните университети.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във