Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Създава се българо-арабска компания за развитие и инвестиции

Интересът на арабският свят към страната ни се засилва. След консорциумът "Аркад", който вече започна изграждането на трасето на "Турски поток" у нас, от Министерството на земеделието съобщиха, че е пред финализиране на регистрацията на смесената Българо-саудитска компания за развитие и инвестиции.

Това е станало ясно след среща в Рияд на зам.- министъра на земеделието, храните и горите Янко Иванов и заместник министъра на околната среда, водите и земеделието Манаур Хилал Алмушити.

Идеята за създаването на тази компания не е от вчера. Уговорката за бъдещето съвместното дружество е още през октомври 2018-а и е постигната от бившия земеделския министър Румен Порожанов и Халед ал Абуди, директор на саудитската компания за инвестиции в земеделието и животновъдството "Салик" (Salic). Тогава е  подписан и Меморандум за разбирателство между Министерството на земеделието храните и горите и SALIC за  създаване на компания в България, която да допринася за продоволствената сигурност на Кралство Саудитска Арабия. Двустранният документ е бил подготвен във връзка със заявеното от българска и саудитска страна намерение за сътрудничество в областта на създаването на компания за преработка на зърно, маслодайни и фуражни култури и протеини.

Тук е моментът да припомним, че  още през февруари кабинетът на Бойко Борисов  одобри проекта за създаване на смесената компанията, като определи и параметрите й – тя да е с капитал от 784 хил. лв. и дяловете в нея да бъдат разпределени по равно. За тази цел земеделското министерство е поело ангажимента да  осигури 200 хил. евро от собствения си бюджет.

При подписването на споразумението преди година като конкретен проект, който бъдещата инвестиционна компания има за цел да реализира, беше посочено изграждане на завод за фураж край Шумен.Тогава стана ясно, че интересът за фирмата е свързан с вноса на българско агнешко месо, продукти от рози и преработка на зърно, маслодайни и фуражни култури и протеини.

По предварителни данни, през периода януари - юни 2019-а експортът на селскостопански стоки за саудитския пазар се увеличава със 7% на годишна база. Най-голям принос за това има износът на шоколад и слънчоглед, посочват в съобщението си от агроведомството.

"Министерство на земеделието, храните и горите прави всичко възможно, за да насърчи българския износ на земеделски стоки за Кралство Саудитска Арабия“, това е заявил сега при визитата си в Рияд Янко Иванов, който е на посещение в Саудитска Арабия за откриването на българския щанд на изложението "Сауди Агро Фууд 2019".

Това е 38-ото издание на този форум и тази година на него участват повече от 380 изложители, представляващи 34 държави. Това изложение представя най-новите технологични постижения, машини и практики в областта на селското стопанство.

Страната ни участва в него за втори път с национален щанд в Международната изложба за хранителни продукти, съставки и технологии. България е представена от производители на млечни и месни продукти, пакетиран ориз, мед, замразени плодове и здравословни барчета.

Според заместник министър Иванов,  интересът на българските производители към изложението се повишава. Сега в него участват 15 фирми-производителки , което два пъти повече в сравнение с предишното участие на наши компании там.

Facebook logo
Бъдете с нас и във