Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Създадоха онлайн регистър на туристическите атракции

Министерството на туризма създаде онлайн регистър на туристическите атракции, който е достъпен на сайта на министерството. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова. Целта на регистъра е да упътва потребителите как да достигнат до съответните туристически обекти, къде могат да отседнат в общината, където се намират обектите, както и обща информация за самото място.

В регистъра има и търсачка, която може да предложи на туристите, например всички крепости или музеи в страната. В регистъра са включени 3300 туристически обекта. Информацията за обектите е постъпила от съответните общини. От всички 265 общини само 14 не са подали данни. Информацията непрекъснато се допълва.

От регистъра става ясно и има ли входни такси, като идеята е всички обекти да бъдат развити от съответните общини и таксите, които се събират да влизат обратно в самия обект. За целта в общините ще бъдат проведени обучения на хората, занимаващи се с тази дейност.

В регистъра може да се получи и основна информация за обекта, включително и чрез връзка с Уикипедия и с Google.

Повечето обекти, които са включени, са публична държавна собственост, но има и такива с неизяснен статут - те са общо 1800. По тези обекти също се работи, като ще се прецени по кои от тях да се започне работа приоритетно. Тези обекти могат да получат и еврофинансиране за развитие на обектите.

За популяризиране на обектите ще бъде направена и стратегия за управление на туристическите обекти. Това е следващата стъпка, обеща Ангелкова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във