Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Създаден е кризисен щаб за денонощно наблюдение на язовирите

Язовир "Студена"

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов е разпоредил създаването на щаб за денонощно наблюдение към всички язовири, за които отговаря Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Борисов е в непрекъснат контакт с всички структури към министерството, които имат отношение и следят за състоянието и нивата на язовирите, съобщават от ведомството.

Министър е издал разпореждане, вследствие на което към Държавната агенция за метрологичен и технически надзор /ДАМТН/ е сформиран кризисен щаб, който да извършва 24 - часово наблюдение на водоемите. Служители на ДАМТН съвместно с Главна дирекция  „Пожарна безопасност и защита на населението“ на МВР, ГД "Национална служба “Гражданска защита” и института на БАН следят денонощно състоянието на язовирите в страната.

Сформирани са обходни екипи, които регулярно следят и подават необходимата информация  към щаба. Предприети са всички превантивни мерки, като там където е необходимо, се прави контролирано изпускане на водните обеми от язовирите. Към този момент към наблюдаваните от Щаба към ДАМТН язовири не са възникнали аварийни ситуации.

Междувременно със заповед на кмета на Перник Станислав Владимиров е обявено частично бедствено положение в Пернишко – за град Батановци и селата Ярджиловци и Черна гора. Причината са обилните валежи, довели до увеличен дебит на реките, преминаващи през територията на общината.

Контролираното изпускане на язовир "Студена" заради повишения приток е довело до високо покачване на водите на Струма и излизане от коритото ѝ при махала „Андрейна“ в Батановци. Невъзможността за вливане на реките Мещичка и Конска е предизвикало преливане на реките в с. Ярджиловци и заливане на къщи и селскостопански площи.

За овладяване на кризисното положение е започнала евакуация на хора от махала „Андрейна“ в Батановци, укрепват се бреговете на реките Конска и Мещичка посредством изграждане на диги, отводнява се пътят в с. Ярджиловци, отпушва се каналът в с. Черна гора.

На помощ са се притекли и доброволци от общинското формирование „Протожер“.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във